Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 20:02

70.000 ευρώ το στρέμμα στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

Γράφτηκε από τον

70.000 ευρώ το στρέμμα στο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού

“Για ένα έργο 11 χιλιομέτρων που θα κόστιζε 15 εκ. ευρώ, θα φθάσει τα 40 εκ. ευρώ και αν ευοδωθούν οι απαιτήσεις των εργολάβων θα ξεπεράσει τα 70 εκ.”, ενώ “για τις απαλλοτριώσεις δόθηκαν αποζημιώσεις 70.000 ευρώ το στρέμμα, λες και ήταν το Κολωνάκι”. Τα παραπάνω κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα για το δρόμο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας.

Περίμενα μια εβδομάδα μήπως μπει κάποιος στον κόπο να διαψεύσει τον κ. Γόντικα ή τουλάχιστον να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τα μάτια του κόσμου, αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει… καμία ελπίδα. 

Προφανώς κάποιοι στην εξουσία θεωρούν απολύτως φυσιολογικό να σπαταλώνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο 11 χιλιομέτρων που ξεκίνησε το 2006 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης κάποιοι θεωρούν απολύτως φυσιολογικό να απαλλοτριώνονται εκτάσεις με αποζημίωση 70.000 ευρώ το στρέμμα. Αλήθεια τι ΕΝΦΙΑ πληρώνουν οι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων; Μην ανησυχείτε, στην Ελλάδα δεν έχουμε ενιαία τιμή για τα ακίνητα. Με άλλη τιμή γίνονται οι απαλλοτριώσεις και με άλλη ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ. Ετσι μπορούν κάποιοι δικαστές να ορίζουν υψηλές τιμές αποζημίωσης, τις οποίες φυσικά πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Την ίδια ώρα οι δικαιούχοι των υψηλών αποζημιώσεων πληρώνουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ γιατί το υπουργείο έχει ορίσει χαμηλές αντικειμενικές αξίες ακόμα και για ακίνητα που θα απαλλοτριωθούν με 70.000 ευρώ το στρέμμα. 

Γιατί οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν αποζημιώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ; Μην ρωτάτε εμένα. Ρωτήστε όσους νομοθετούν εδώ και δεκαετίες αναδιανέμοντας το εθνικό εισόδημα σε βάρος των κορόιδων και των επόμενων γενιών. Γιατί ένα έργο 11 χιλιομέτρων που ξεκίνησε το 2006 και δεν έχει τελειώσει υπάρχει κίνδυνος να κοστίσει 70 εκατομμύρια ευρώ; Μην ρωτάτε εμένα. Ρωτήστε αυτούς που πολεμούν με λύσσα τις συμβάσεις παραχώρησης βαφτίζοντας ως “δημόσια έργα” τα ιδιωτικά που γίνονται με χρήματα των φορολογουμένων. 

Κατά την ταπεινή μου άποψη η σπατάλη του δημόσιου χρήματος θα τελειώσει μόνο όταν η κατασκευή και συντήρηση των δρόμων ανατεθεί με συμβάσεις παραχώρησης σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Δυστυχώς όμως αντί να ανατεθεί η κατασκευή και συντήρηση των δρόμων ενός νομού σε μια εταιρεία, συνεχίζεται το μοντέλο της σαλαμοποίησης των έργων, με συνέπεια να ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια και τελικώς να μην έχουμε δρόμους.  

Υ.Γ. Προφανώς ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης υπολογίζει με τιμές Ρωμανού - Γαργαλιάνοι τις απαλλοτριώσεις στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, γι' αυτό εκτινάσσει το κόστος κατασκευής κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 18:27