Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 15:17

Κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των οικισμών 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των οικισμών 

 

Την εποχή της δανειακής ευημερίας και του ανέξοδου λαϊκισμού, όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και ο Τύπος, είτε υποστήριζαν άκριτα τα περισσότερα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών είτε σιωπούσαν για να μη συγκρουστούν με την κυρίαρχη αντίληψη, η οποία υποστήριζε πάνω κάτω ότι η διερεύνηση της σχέσης κόστους - οφέλους δεν εξυπηρετεί καμία ανάγκη... και ότι όσο περισσότερες μονάδες λειτουργούν, τόσο καλύτερες υπηρεσίες απολαμβάνουν οι πολίτες.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν δεκάδες σχολές σε όλη την περιφέρεια, αλλά δεν αναβαθμίστηκε η παρεχόμενη εκπαίδευση. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκαν δεκάδες κέντρα υγείας, αλλά οι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων εξακολουθούν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία της Αθήνας. Με την ίδια αντίληψη αποκτήσαμε επίσης δεκάδες λιμάνια με τραπεζοκαθίσματα αλλά χωρίς πλοία, όπως και εκατοντάδες δρόμους που συνδέουν το πουθενά με το τίποτα, ενώ σημαντικά τμήματα του εθνικού δικτύου παραμένουν κατσικόδρομοι. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάθε άλλο παρά παράλογο φαντάζει το αίτημα για διατήρηση η επανίδρυση των αστυνομικών τμημάτων που έκλεισαν ή πρόκειται να κλείσουν ώστε να εξασφαλιστεί το προσωπικό που απαιτείται για ν' αυξηθούν οι περιπολίες. Με απλά λόγια: Οι πολίτες πιστεύουν ότι όσο περισσότερα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν, τόσο καλύτερη είναι η αστυνόμευση. Ούτε που περνάει από το μυαλό των περισσότερων ότι η διάσπαση των αστυνομικών δυνάμεων εξυπηρετεί μόνο τους… κακοποιούς και ότι η καταπολέμηση του σύγχρονου εγκλήματος απαιτεί πολυδύναμα τμήματα και εξειδικευμένο προσωπικό. 

Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης αστυνόμευση όλων των οικισμών της Μεσσηνίας είναι απλώς ανέφικτη - και όποιος πολιτικός την υπόσχεται απλώς ψαρεύει ψήφους αφελών πολιτών. Αντιθέτως, οι τοπικές αρχές μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά το έργο της Αστυνομίας τοποθετώντας κάμερες ασφαλείας στο οδικό δίκτυο και στις εισόδους των οικισμών. Μόνο έτσι θα εμποδίσουν τους παράνομους να τινάζουν ανενόχλητοι τα ΑΤΜ δίπλα στα αστυνομικά τμήματα ή να ληστεύουν με περισσή ευκολία τους αβοήθητους γέροντες στα χωριά. 

Τολμούν οι δήμαρχοι να βάλουν κάμερες ασφαλείας, ή θα συνεχίσουν απλώς να εκφράζουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών όπως τον… παλιό καλό καιρό του ανέξοδου λαϊκισμού; Διακινδυνεύω να προβλέψω: 

Οσο οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους λαϊκιστές, οι πολιτικοί θα συνεχίζουν απλώς να μεταφέρουν τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Μόνο όταν οι ίδιοι οι πολίτες αντιληφθούν ότι ο λαϊκισμός κοστίζει πολύ περισσότερο από τις μεταρρυθμίσεις, θα αναζητήσουν πολιτικούς που θα θέλουν και θα μπορούν να σπάσουν αυγά για να φτιάξουν ομελέτα. 

Υ.Γ. Εννοείται ότι οι κάμερες ασφαλείας δεν θα σταματήσουν την εγκληματική δράση των κακοποιών. Απλώς θα την περιορίσουν. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 13:52

NEWSLETTER