Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 13:25

Τελευταία ευκαιρία η αναθεώρηση του ΓΠΣ

Γράφτηκε από τον

Τελευταία ευκαιρία η αναθεώρηση του ΓΠΣ

 

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που η ίδια ψήφισε και στη συνέχεια ζήτησε την ακύρωσή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επειδή διαπίστωσε ότι δεν ήξερε τι ψήφιζε.

Εννοείται ότι εξαιτίας αυτής της αντιφατικής πολιτικής αφενός δεν πολεοδομήθηκε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο και αφετέρου καταστρατηγήθηκαν βασικές διατάξεις του ΓΠΣ, όπως για παράδειγμα οι χρήσεις γης στις όχθες του Νέδοντα βόρεια της γέφυρας της Σπάρτης. 

Ανεξάρτητα όμως από τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος που έβαλαν  τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της Καλαμάτας, η αναθεώρηση του ΓΠΣ δίνει την τελευταία ευκαιρία για να μπει τάξη στις χρήσεις γης και να τεθούν οι βάσεις για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Για να μην χαθεί όμως και η τελευταία ευκαιρία θα πρέπει αυτή τη φορά να ενεργοποιηθούν οι πολίτες και να μετάσχουν δημιουργικά στο διάλογο που θα προηγηθεί της αναθεώρησης. Δυστυχώς όταν ψηφιζόταν το προηγούμενο ΓΠΣ, οι πολίτες παρακολουθούσαν απαθείς και στη συνέχεια διαμαρτύρονταν για τα… πάντα. 

Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση του ΓΠΣ θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Δυτική Παραλία και τις χρήσεις γης στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των ποταμών Αρι και Παμίσου. Είναι αδιανόητο στην περιοχή μεταξύ παραλίας και αεροδρομίου να συνυπάρχουν βιομηχανίες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Κατά την ταπεινή μου άποψη η περιοχή αυτή πρέπει να γίνει ζώνη πρότυπων βιοκλιματικών κατοικιών όπως έχει προτείνει ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Σταύρος Μπένος. 

Επίσης θα πρέπει να χωροθετηθεί ζώνη ανάπτυξης τουριστικών μονάδων με ευνοϊκούς συντελεστές δόμησης. Μόνο έτσι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα αποκτήσει το κρίσιμο μέγεθος κλινών που απαιτούνται για να γίνει αστικός τουριστικός προορισμός. 

Τέλος θα πρέπει να οριστούν αυστηρά, μετά από εξαντλητικό διάλογο, οι περιοχές στις οποίες θα λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, ώστε να μην υπάρχει διαρκής σύγκρουση μεταξύ επιχειρηματιών και κατοίκων για τις ώρες κοινής ησυχίας.  

Υ.Γ. Με ενδιαφέρον περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις της δημοτικής αρχής για να διαπιστώσουμε αν το πάθημα έγινε μάθημα ή αν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους πάντες. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 13:37