Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 13:45

Το χρώμα της γάτας

Γράφτηκε από τον

Το χρώμα της γάτας

Από την εποχή των μεγάλων ελλειμμάτων της Ολυμπιακής, τα κόμματα που έχουν αναγάγει τις πελατειακές σχέσεις σε επιστήμη βάλλουν ακατάπαυστα γενικώς και αορίστως κατά του νεοφιλελευθερισμού, χωρίς να αναφέρουν ούτε ένα ουσιαστικό οικονομικό επιχείρημα υπέρ της διατήρησης των κρατικών επιχειρήσεων που διατηρούνται ζωντανές με φόρους και δανεικά. 

Επίσης δεν μάθαμε ποτέ γιατί ήταν κοινωνικά δίκαιο να πληρώνει ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος τα ελλείμματα της Ολυμπιακής, του κρατικού ΟΤΕ και του ΟΣΕ, ενώ είναι κοινωνικά άδικο να έχει κέρδη η Aegean.

Για τους ίδιους λόγους δεν θα μάθουμε ποτέ από τους οπαδούς της κρατικής οικονομίας και του κεντρικού σχεδιασμού γιατί είναι προτιμότερο να μείνει δημόσιο το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Προφανώς επίσης κανένας δεν θα μπει στον κόπο να απαντήσει σε κάποιο από τα παρακάτω ερωτήματα: 

- Γιατί η κρατική Ολυμπιακή δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας;

- Γιατί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας άρχισε να αναπτύσσεται όταν η ιδιωτική Aegean το έκανε βάση της; 

- Γιατί το ελληνικό Δημόσιο σπαταλά χρήματα για το Μηλέα - Παναγία Γιάτρισσα αλλά δεν βρίσκει πόρους για την επέκταση του αεροδρομίου της Καλαμάτας; 

Ειλικρινά δεν περιμένω καμία απάντηση από πολιτικούς που ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση της καρέκλας τους, αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Ούτε περιμένω να “φωτιστεί” ξαφνικά η κοινή γνώμη της Ελλάδας και να μάθει ότι παντού στον κόσμο ο ιδιωτικός τομέας είναι πιο παραγωγικός και πιο αποδοτικός από τον δημόσιο. Αντιθέτως περιμένω έστω και την ύστατη στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος να πάψει να τα περιμένει όλα από το κράτος και να υπερασπιστεί τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική δράση. 

Υ.Γ. Ο κομμουνιστής ηγέτης Ντενγκ Σιάο Πινγκ προετοιμάζοντας τη στροφή της Κίνας προς τις ιδιωτικοποιήσεις είχε δηλώσει: "Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια". Στην Καλαμάτα ακόμα συζητάμε για το… χρώμα της γάτας. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:19