Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 13:26

Τα πιστωτικά πειράματα δεν έχουν τελειωμό 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα πιστωτικά πειράματα δεν έχουν τελειωμό 

 

Η διεθνής οικονομική κρίση του 2008, τα απόνερα της οποίας έπνιξαν την ελληνική οικονομία, έχει τις ρίζες της στον ανεξέλεγκτο δανεισμό φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και κρατών όπως η Ελλάδα.

Για πρώτη φορά όμως στην οικονομική ιστορία και μπροστά στον κίνδυνο ενός παγκόσμιου κραχ, τα λάθη των τραπεζών δεν τα πλήρωσαν μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα καθώς μεγάλο μέρος των χρεών μεταφέρθηκε στις πλάτες των φορολογούμενων. Ετσι, ενώ οι μέτοχοι και τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών πιστώθηκαν τα κέρδη του υπερδανεισμού, οι φορολογούμενοι χρεώθηκαν τις ζημιές. 

Σε έναν ιδανικό κόσμο πολιτικοί και επιχειρηματίες θα συζητούσαν τις ρυθμίσεις που θα αποθαρρύνουν στο μέλλον όσους επιχειρήσουν να δώσουν δανεικά και αγύριστα αποκομίζοντας οικονομικά ή πολιτικά οφέλη. Ετσι κι αλλιώς στον καπιταλισμό τις ζημιές και τα κέρδη πρέπει να τα χρεώνεται και να τα πιστώνεται αντίστοιχα η επιχείρηση. Αν οι επιχειρήσεις πιστώνονται τα κέρδη και οι φορολογούμενοι χρεώνονται τις ζημιές, το σύστημα θα καταρρεύσει άμεσα αφού όλοι θα θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες καθώς δεν θα ρισκάρουν παρά μόνο τα χρήματα των φορολογούμενων. 

Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση οι πρώτοι που θα θελήσουν να γίνουν “τραπεζίτες” είναι οι πολιτικοί, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να “αγοράσουν” ψήφους “πουλώντας” δάνεια σε “επιχειρηματίες” που δεν θα ρισκάρουν τίποτα. Εννοείται επίσης ότι είναι αδιάφορο αν τα νέα θαλασσοδάνεια θα δοθούν από μια κεντρική αναπτυξιακή τράπεζα ή από καμιά δεκαριά περιφερειακές με αυτοδιοικητικό προσωπείο. Ετσι κι αλλιώς κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δάνεια από τους πολιτικούς θα δοθούν αυστηρά με οικονομικά κριτήρια και όχι με στόχο τις ψήφους. Βεβαίως ο εκάστοτε υπουργός και ο εκάστοτε περιφερειάρχης θα μιλά για αναπτυξιακά δάνεια, όπως άλλωστε μιλούσαν και οι διορισμένοι από την κυβέρνηση τραπεζίτες που μοίραζαν πιστώσεις με εντολή από κομματικά και βουλευτικά γραφεία.

Σε κάθε περίπτωση η “ατιμωρησία” όσων δημιούργησαν την τραπεζική φούσκα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου που γεμίζει την επόμενη με αέρα δανεικό και αγύριστο. Από εκεί και πέρα δεν έχει σημασία αν πίσω από τον γκισέ θα βρίσκεται ο Δραγασάκης ή ο Τατούλης. Σημασία έχει ποιος θα πληρώσει τις ζημιές. Εσείς ποιος λέτε; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 13:30

NEWSLETTER