Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 10:39

Καλές προθέσεις... προς την τραπεζική κόλαση 

Γράφτηκε από τον

Καλές προθέσεις... προς την τραπεζική κόλαση 

 

Την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Reuters ζητά να επιταχυνθεί η πώληση των «κόκκινων» δανείων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ετοιμάζεται να γίνει… τραπεζίτης, και η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Οπως φαίνεται, οι περισσότεροι πολιτικοί δεν διδάχτηκαν απολύτως τίποτα από τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, οπότε εξακολουθούν να πιστεύουν πως θα λύσουν τα προβλήματα με… ομοιοπαθητική: συνεχίζοντας δηλαδή την ίδια πολιτική που μας οδήγησε στην άτυπη πτώχευση του 2010. 

Με την ανοχή των δανειστών, οι πολιτικοί εμφανίζονται έτοιμοι να μοιράσουν για μια ακόμα φορά θαλασσοδάνεια σε θνησιγενείς επιχειρήσεις, οδηγώντας παράλληλα σε αδιέξοδο ή σε... έξοδο από την Ελλάδα και τις τελευταίες υγιείς επιχειρήσεις που άντεξαν χωρίς να βάλουν ακόμα λουκέτο. 

Ανοίγοντας παρένθεση, οφείλουμε να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι οι δανειστές εξυπηρετούν πρωτίστως τα συμφέροντά τους, και ενδιαφέρονται για τα ελληνικά συμφέροντα μόνο στο βαθμό που ταυτίζονται με τα δικά τους. Γι' αυτό μάλλον δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για το αν αυξήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια ή αν οι Ελληνες πολιτικοί θέλουν να μοιράσουν νέα θαλασσοδάνεια για να διατηρηθούν στην εξουσία. Γι' αυτό, επίσης, δεν έφεραν καμία αντίρρηση για το νόμο Κατσέλη που, ενώ θεωρητικώς θα προστάτευε την πρώτη κατοικία από τα «κοράκια», τελικώς οδήγησε σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων. 

Συγκεκριμένα, το 2010 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν μόνο το 10% του συνόλου, το 2013 ανέβηκαν στο 35% και από το 2016 έχουν ξεπεράσει το 50%. Τα δε στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια το 2010 ήταν μόνο το 10% του συνόλου, το 2015 σκαρφάλωσαν στο 24% και τώρα είναι πάνω από 30%. 

Οι αριθμοί δείχνουν ότι χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ότι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις όσων ψήφισαν και εφάρμοσαν το νόμο Κατσέλη, η αύξηση των «κόκκινων» δανείων οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση. 

Ετσι κι αλλιώς, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία, σημασία έχουν τα αποτελέσματα και όχι οι προθέσεις. Και ο νόμος Κατσέλη τελικώς όχι μόνο δεν προστατεύει τους δανειολήπτες -αφού όλα τα «κόκκινα» δάνεια θα πουληθούν κοψοχρονιάς σε funds- αλλά απαξιώνει γενικώς την περιουσία όλων των Ελληνων, καθώς οι αναμενόμενοι πλειστηριασμοί οδηγούν σε γενική μείωση της αξίας των ακινήτων. 

Ουσιαστικά οι πολιτικοί, για να αποφύγουν την πώληση εκείνου του 10% των προβληματικών δανείων, θα αναγκαστούν τελικά να πουλήσουν πάνω από το 50% διαλύοντας κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ετοιμάζονται να δημιουργήσουν νέες τράπεζες με... καλές προθέσεις, όπως αυτές που είχε πιθανώς και η Λούκα Κατσέλη όταν συνέτασσε το νόμο για την προστασία των δανειοληπτών. Η κυβέρνηση λοιπόν σχεδιάζει να δημιουργήσει μια Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά δεν μας εξηγεί γιατί το νέο αυτό πιστωτικό ίδρυμα θα πετύχει όσα δεν πέτυχε στον πρωτογενή τομέα η δημόσια Αγροτική Τράπεζα. Στην πραγματικότητα, οι διορισμένες από τις κυβερνήσεις διοικήσεις της Αγροτικής μοίραζαν θαλασσοδάνεια σε συνεταιρισμούς-φαντάσματα και σε κρατικοδίαιτες θνησιγενείς επιχειρήσεις. Γιατί η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα κάνει κάτι διαφορετικό από την πρώην Αγροτική; Μήπως επειδή στη διοίκησή της θα διοριστούν αναβαπτισμένα στην κυβερνητική κολυμβήθρα στελέχη από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ (νυν ΣΥΡΙΖΑ) και τη «σκούρα» ΝΔ (νυν ΑΝΕΛ); Και γιατί η περιφερειακή τράπεζα που ονειρεύεται να δημιουργήσει ο Πέτρος Τατούλης θα παρέχει δάνεια με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όταν ακόμα και οι ιδιωτικές τράπεζες στην Ελλάδα είχαν ανοιχτή γραμμή με τους πολιτικούς για χρηματοδότηση της κομματικής πελατείας;  

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα οδηγηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης όταν θα αποκτήσει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί αυστηρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μακριά από τα πολιτικά κέντρα αποφάσεων. Αντιθέτως, όσο οι κυβερνήσεις διορίζουν τις διοικήσεις των τραπεζών ή ιδρύουν τράπεζες με στόχο να ελέγξουν τη χρηματοδότηση της παραγωγής, τόσο η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται ολοένα στην ύφεση. 

Δυστυχώς όμως, σχεδόν κανένας δεν συζητά το πώς οι τράπεζες θα ξαναγίνουν επιχειρήσεις, οι οποίες θα πιστώνονται τα κέρδη τους όταν θα προσελκύουν καταθέσεις και θα τις διαχειρίζονται ορθά, ενώ αντίστοιχα θα χρεώνονται οι ίδιες τις ζημιές τους, αν επιλέξουν να χορηγούν θαλασσοδάνεια. 

Γι' αυτό και είναι απλώς θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει η ελληνική οικονομία, πλήρως και τυπικά. 

 Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 10:40