Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 12:18

Οταν άρχοντες και πολιτικοί γίνονται… επιχειρηματίες 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Μετά από μια δεκαετία ύφεσης και μείωσης των εισοδημάτων, τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί φαίνεται ότι συνεχίζουν την… επιχειρηματική τους δράση προσπαθώντας όπως τον “παλιό καλό καιρό” να υποκαταστήσουν τον ιδιωτικό τομέα.

Οπως φαίνεται, τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και οι πολιτικοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε επειδή το Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει τα δάνεια που πήρε κυρίως για να στηρίξει τη δημόσια επιχειρηματική δραστηριότητα και τις προβληματικές επιχειρήσεις. 

Γι’ αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ετοιμάζεται να δημιουργήσει περιφερειακή τράπεζα και παράλληλα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκτήσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Καλαμάτας κάνει εθνικά αναπτυξιακά σχέδια για το λιμάνι της Καλαμάτας, προκειμένου να μην το αγοράσουν οι Τούρκοι για να το εντάξουν στο δίκτυο μαρινών που διαχειρίζονται. Σε διπλανές σελίδες της εφημερίδας ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος επιτίθεται στην κυβέρνηση Τσίπρα γιατί καθυστερεί τα έργα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας αλλά δεν μας εξηγεί γιατί δεν το ιδιωτικοποίησε η κυβέρνηση Σαμαρά. 

Και ενώ οι “νεοφιλελεύθεροι” τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί “αξιοποιούν” στα λόγια τη δημόσια περιουσία, την άλλη Πέμπτη θα έρθει στην Καλαμάτα ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Μεταμνημονιακή εποχή και δίκαιη ανάπτυξη - Το πολιτικό μας σχέδιο”. Ανοίγοντας παρένθεση θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πέρα από συνθήματα και αρλούμπες δεν υπάρχει δίκαιη ή άδικη ανάπτυξη, αφού ως οικονομική ανάπτυξη ορίζεται η αύξηση των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Αντιθέτως υπάρχει δίκαιη και άδικη αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά προφανώς αυτά είναι μικρολεπτομέρειες για τους πολιτικούς που θέλουν να σώσουν την Ελλάδα αλλά δεν γνωρίζουν αυτά που μαθαίνει ο πρωτοετής φοιτητής της οικονομικής επιστήμης. 

Από εκεί και πέρα και όσο οι πολιτικοί δεν παραδίδουν τα κλειδιά της οικονομίας σε ιδιώτες επιχειρηματίες, τόσο η οικονομία θα χάνει το τρένο της ανταγωνιστικότητας και την ίδια ώρα οι Ελληνεςς θα αναρωτιούνται γιατί η αγορά κατακλύζεται από ξένα προϊόντα. Προσωπικά κάθε φορά που περνώ έξω από το ερείπιο του πρώην κινηματογράφου “Ηλέκτρα” που θα αξιοποιούσε ο Δήμος Καλαμάτας και από το δρόμο Τζάνε - Καλαμάκι που κατασκευάζει από το 2014 η Περιφέρεια Πελοποννήσου, βεβαιώνομαι απόλυτα ότι το Δημόσιο κρατάει δέσμια την ελληνική οικονομία και ότι ανάπτυξη θα δούμε όταν παραχωρηθεί η δημόσια περιουσία σε ιδιώτες. Αυτό θα συμβεί μόνο αν οι πολίτες αντιληφθούν ότι η αναξιοποίητη δημόσια περιουσία δεν προσφέρει τίποτα στην οικονομία και ότι η αξιοποίησή της από ιδιώτες δεν είναι ξεπούλημα (όπως δηλώνουν όσοι πολιτικοί θέλουν ιδιοτελώς να την διαχειρίζονται) αλλά αναγκαία συνθήκη για να βγει η ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 13:20