Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 12:09

Το φάντασμα της απόλυτης φτώχειας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Το κύμα αλληλεγγύης για την τρίτεκνη οικογένεια, της οποίας κάηκε το σπίτι από κερί που άναψαν τα παιδιά επειδή η ΔΕΗ είχε κόψει το ηλεκτρικό, αποδεικνύει ότι η φιλαλληλία είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα όμως, η τραγωδία μιας αξιοπρεπούς οικογένειας αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά τη χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου που προσπαθούν πάση θυσία να κρατήσουν... νεκροζώντανο οι κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις. 

Ανεξάρτητα όμως από τις ιδεοληψίες και τις εμμονές τους, η οικονομία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ανακάμψει όταν -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας- τον Απρίλιο 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το καλοκαίρι 3,9 εκατ. φορολογούμενοι σε σύνολο 6,2 εκατομμυρίων είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 100 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και τα 110 δισ. μη εξυπηρετούμενων δάνειων προς τις τράπεζες, γίνεται κατανοητό ότι οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων ξεπερνούν το ΑΕΠ της Ελλάδας... και είναι απλώς αδύνατον να πληρωθούν. 

Ετσι κάποια χρονική στιγμή -που δεν θα αργήσει-, εκτός από τις αιτίες που οδήγησαν στο πρόβλημα, θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε και λύσεις για τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Εννοείται ότι όσο καθυστερεί η αναζήτηση πραγματικών και άρα επώδυνων λύσεων, τόσο πιο πολύ θα αυξάνονται τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με συνέπεια να μην αρκούν αύριο τα μέτρα που θα έλυναν το πρόβλημα χθες. Εννοείται επίσης ότι, όχι μόνο οι Ελληνες, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μέχρι τώρα προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, αποφεύγοντας να πάρουν επώδυνες αποφάσεις για τη λύση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος. 

Ετσι τα χρέη και οι οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, και το φάντασμα της απόλυτης φτώχειας έχει αρχίσει μετά από πολλές δεκαετίες να πλανάται πάλι πάνω από την Ελλάδα. Αλήθεια, ποιος θα πίστευε πριν το 2008 ότι τα νοικοκυριά σε λίγα χρόνια δεν θα είχαν χρήματα για να πληρώσουν το ρεύμα; Ποιος θα πίστευε πριν ξεσπάσει η κρίση ότι κινδυνεύει να χάσει την περιουσία του επειδή δεν έχει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ; 

Και ποιος... πιστεύει τώρα ότι η οικονομία θα ανακάμψει ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες ξεπερνούν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 12:18