Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 13:54

Η τιμωρία των έντιμων και της μεσαίας τάξης 

Γράφτηκε από τον

Η τιμωρία των έντιμων και της μεσαίας τάξης 

 

«Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση για το 2017 και 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι συνειδητή επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με ανέργους κ.λπ. Αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν». Σε οποιοδήποτε σύγχρονο κράτος η χθεσινή κυνική ομολογία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη όχι μόνο θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών, αλλά ενδεχομένως θα έριχνε και την κυβέρνηση που παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι “τιμωρεί” τους συνεπείς επειδή δεν μπορεί να διευρύνει τη φορολογική βάση και να συλλάβει όσους φοροδιαφεύγουν. 

Στην Ελλάδα όμως δεν θα κουνηθεί φύλλο, αφενός γιατί η αντιπολίτευση έχει λερωμένη τη φωλιά της καθώς ανέχτηκε (αν δεν καλλιέργησε) τη φοροδιαφυγή και αφετέρου γιατί εκατομμύρια φοροφυγάδες δηλώνουν… φτωχοί και προστατεύονται από τον κ. Χουλιαράκη και τα άλλα παιδιά της κυβέρνησης, όπως προστατεύονταν πριν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ετσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της παρακμής με τη φορολόγηση όσων δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και την παροχή επιδομάτων σε όσους δηλώνουν στην Εφορία φτωχοί. 

Γι’ αυτό άλλωστε εμφανίζονται στατιστικά πλούσιοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και φτωχοί οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι βιομήχανοι. Η ανάγνωση και μόνο αυτής της στατιστικής από ένα πολιτικό κόμμα που θα είχε πραγματικό στόχο τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, θα αρκούσε για να θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να μην σηκώνουν όλα τα βάρη οι συνεπείς φορολογούμενοι. Δυστυχώς όμως όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα δεν θέλουν να στενοχωρήσουν την πελατεία τους που φοροδιαφεύγει και γι’ αυτό φορτώνουν με ολοένα και περισσότερα βάρη τους συνεπείς φορολογούμενους. Η πολιτική αυτή μεταξύ άλλων πλήττει και τον ανταγωνισμό, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων, καθώς οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους μπαταχτσήδες. Παράλληλα δίνει “κίνητρα” στους συνεπείς πολίτες να αναζητήσουν τρόπους για να φοροδιαφύγουν, καθώς βλέπουν ότι τιμωρείται η συνέπεια και επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή. 

Υ.Γ. Πράγματι οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά όσο αυτή η πολιτική είναι αριστερή άλλο τόσο εγώ είμαι διδάκτορας πυρηνικής φυσικής. Οι άνθρωποι είναι λάτρεις της καρέκλας και τίποτα άλλο. Γι’ αυτό θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την διατηρήσουν. Και θα την διατηρήσουν ακόμα και αν χρειαστεί να καταστρέψουν τη μεσαία τάξη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 14:13