Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 13:32

Οι δρόμοι του λαϊκισμού

Γράφτηκε από τον

Οι δρόμοι του λαϊκισμού

Η "εποχή Νίκα" στο Δήμο Καλαμάτας, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πλησιάζει στο τέλος της, σφραγίστηκε από συντηρητικές επιλογές που στόχευαν κυρίως στη διαχείριση της καθημερινότητας και την αποφυγή συγκρούσεων με το "σκληρό πυρήνα" του εκλογικού σώματος που μισεί τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές.

Η συντηρητική αυτή πολιτική εφαρμόστηκε με θρησκευτική ευλάβεια κυρίως σε θέματα χωροταξίας και ρυθμιστικών διατάξεων για την κυκλοφορία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους δύο τομείς θα οδηγούσαν τη δημοτική αρχή σε σύγκρουση με έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων της.

Στη "μετά Νίκα" εποχή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν οι διάδοχοί του θα ακολουθήσουν την ίδια συντηρητική πολιτική ή αν θα τολμήσουν να συγκρουστούν με τα συμφέροντα που δεν αφήνουν την Καλαμάτα να γίνει ευρωπαϊκή πόλη. Νωρίτερα θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε με προσοχή τις θέσεις όλων των υποψηφίων αναφορικά με θέματα-"αγκάθια" που δεν τόλμησε να αγγίξει η σημερινή δημοτική αρχή, όπως για παράδειγμα οι ανείσπρακτες εισφορές σε χρήμα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν σε ενδεχόμενη εφαρμογή των πολεοδομικών μελετών της Βέργας, της Μικρής Μαντίνειας και του Ασπροχώματος. Θα τολμήσουν οι υποψήφιοι να δηλώσουν ότι θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος ή με αφορμή την οικονομική ύφεση θα το γυρίσουν στο "τσάμικο" ζητώντας να πληρωθούν τα ποσά στο μέλλον, δηλαδή ποτέ; Θα τολμήσουν οι υποψήφιοι να πουν ότι χωρίς ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας είναι ανέφικτη κάθε προσπάθεια περιορισμού της κίνησης των αυτοκινήτων ή θα επιχειρήσουν να μας πείσουν ότι είναι βιώσιμη η επέκταση της δημόσιας συγκοινωνίας αν αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης στις εισόδους της πόλης;

Σε κάθε περίπτωση στο λαϊκισμό δεν οδηγεί μόνο ο συντηρητικός δρόμος. Οδηγεί και η αφέλεια όσων πιστεύουν ότι η πολιτική είναι θέμα... βούλησης και όχι σκληρών συγκρούσεων με όσους έχουν συμφέρον να μην αλλάξει τίποτα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 13:32