Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 18:12

Οι Σούπερμαν της αυτοδιοίκησης

Γράφτηκε από την

Οι Σούπερμαν της αυτοδιοίκησης

 

Πόσο εύκολο είναι να διοικηθεί ένας δήμος όταν η δημοτική αρχή δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία για το ρυθμό μεταβολής και τη σύνθεση του τοπικού ΑΕΠ, την τοπική ανεργία και τον τοπικό πληθωρισμό;

Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα αναλάμβανε τη διοίκηση μιας περιφέρειας γνωρίζοντας ότι το 2018 πρέπει να λάβει αποφάσεις μελετώντας τα δεδομένα του 2015;

Δεν θα επιχειρήσω να απαντήσω στα ερωτήματα πριν διευκρινίσω ότι όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα διοικούνται από δημάρχους που αγνοούν την οικονομική πραγματικότητα της περιοχής τους, καθώς δεν υπάρχει μια επίσημη βάση δεδομένων για την καταγραφή των μεταβολών στην παραγωγή, στην απασχόληση και στις τιμές. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όλοι οι περιφερειάρχες πρέπει να αποφασίσουν με βάση τους περιφερειακούς λογαριασμούς του 2015, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα τελευταία τρία έτη.

Πώς αποφασίζουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες χωρίς στοιχεία για την τοπική οικονομία της επικράτειας που διοικούν; Μην σπάτε το κεφάλι σας για να βρείτε μια λογική απάντηση. Διοικούν πιστεύοντας ότι έχουν την ικανότητα να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, αγνοώντας πλήρως τα στοιχεία της τοπικής οικονομίας. Ουσιαστικά πιστεύουν ότι ένας καλός πιλότος μπορεί να νικήσει στη Φόρμουλα 1 οδηγώντας τρακτέρ και γι’ αυτό ποτέ δεν προσπάθησαν να αποκτήσουν Φεράρι. Και για αυτό οι δήμοι και οι περιφέρειες συνεχίζουν να τρέχουν με… τρακτέρ και η ελληνική οικονομία να χρεοκοπεί επειδή κανένας δεν σκέφτεται ότι ενδέχεται να φταίει το όχημα και όχι ο οδηγός.

Σε μια ιδεατή κοινωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήδη διανύουμε θα ακούγαμε από τους υποψηφίους προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της αυτοδιοίκησης και την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας βάσης οικονομικών δεδομένων, ώστε να καταστεί εφικτή η επιστημονική διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Φοβάμαι όμως ότι για μια ακόμα φορά θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε τον... καλύτερο οδηγό τρακτέρ.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 18:16