Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 17:12

Από τα ευρωπαϊκά σαλόνια στα… δημοτικά αλώνια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Γερμανικού Κόμματος (SPD) επιβεβαιώνει όσους έχουν προβλέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τόσο τις αυτοδιοικητικές όσο και τις εθνικές εκλογές ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να στηθούν τρεις κάλπες το Μάιο του 2019.

Ετσι και αλλιώς η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική ομάδα φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής, καθώς δυσκολεύει αφάνταστα την προσπάθεια του πάλαι ποτέ ενιαίου ΠΑΣΟΚ να ξαναγίνει κυρίαρχη δύναμη στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς. Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση της μάχης για την κυριαρχία στο στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς, είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η αντιφατική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στους υπερεθνικούς και στους υποεθνικούς θεσμούς. Συγκεκριμένα, ενώ είναι αναμφισβήτητη η καταξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στα ευρωπαϊκά σαλόνια του Ευρωκοινοβουλίου, παραμένει στάσιμη η ισχύς του στα… αλώνια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κατακτήσει την εξουσία, άσκησε σκληρή κριτική στα “ευρωπαϊκά σαλόνια” εκθειάζοντας παράλληλα την αμεσοδημοκρατία της αυτοδιοίκησης.

Μετά όμως από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γοητεύσει τις τοπικές κοινωνίες και για αυτό σε μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να μην ηττηθεί από το... Κίνημα Αλλαγής. Ειδικά στη Μεσσηνία ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αδύναμος να εκλέξει έστω και έναν δήμαρχο βασιζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, ενώ μάλλον θα πανηγυρίσει αν καταφέρει να έχει έστω μια αξιοπρεπή παρουσία στην Καλαμάτα συνεργαζόμενος με έναν ανεξάρτητο υποψήφιο. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πάει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με μοναδική σημαία την… απλή αναλογική και για αυτό θα πρέπει να βρει ένα πιο πειστικό αφήγημα, ώστε να δημιουργήσει τα δικά του δίκτυα σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση η απόσταση που χωρίζει τα “τοπικά αλώνια” από το… Βατερλό μπορεί να αποδειχθεί μικρότερη από αυτή που χώριζε στο παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 12:23