Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 15:19

Ζωντανοί θύλακες του πελατειακού κράτους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ζωντανοί θύλακες του πελατειακού κράτους

 

Ο αριθμός των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε από 4.068.857 στο τέλος του 2017 σε 4.312.395 φέτος τον Σεπτέμβριο (αύξηση 5,99%), αλλά οι «μικροί οφειλέτες» με χρέη έως 500 ευρώ αυξήθηκαν στο ίδιο διάστημα κατά 14,21% (από 2.201.910 σε 2.514.722). Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν το πρώτο εννεάμηνο του έτους τα 7,837 δισ. ευρώ (συν 450 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβρη) και μαζί με τις συσσωρευμένες οφειλές παλαιότερων ετών έφτασαν τα 103,9 δισ. ευρώ.

Ειλικρινά δεν ξέρω πόσοι από τους υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου προβληματίζονται με τα παραπάνω στοιχεία, αλλά είμαι σίγουρος ότι όποιος δεν τα μελετήσει προσεκτικά κινδυνεύει να βρεθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του αντιμέτωπος με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, μπροστά στα οποία εκείνα που προκάλεσε η άτυπη χρεοκοπία του 2010 θα φαντάζουν με βολή αεροβόλου πριν την έκρηξη ατομικής βόμβας. Οπως φαίνεται όμως οι περισσότεροι υποψήφιοι θεωρούν ότι η αυτοδιοίκηση θα παραμείνει ασφαλές καταφύγιο σε ενδεχόμενη περίπτωση νέας χρεοκοπίας και ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους με όποιον τρόπο θέλουν. Η αντίληψη αυτή δεν κυριαρχεί άδικα στους κόλπους της αυτοδιοίκησης, αφού μετά την άτυπη χρεοκοπία του 2010 τόσο οι δήμοι όσο και οι Περιφέρειες παρέμειναν ζωντανοί θύλακες του πελατειακού κράτους, ενώ την ίδια περίοδο η κεντρική κυβέρνηση αδυνατούσε να συντηρήσει τα υπόλοιπα πελατειακά δίκτυα.

Ανεξάρτητα όμως από την κυρίαρχη αντίληψη για τις οικονομικές δυνατότητες της αυτοδιοίκησης και τους ευσεβείς πολιτικούς πόθους όσων θεωρούν την απλή αναλογική πανάκεια για τη λειτουργία των δήμων και των Περιφερειών, οι επόμενοι τοπικοί άρχοντες κατά τη διάρκεια της θητείας τους είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα προβλήματα εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι συσσωρευμένες οφειλές ύψους 103,9 δισ. ευρώ είναι αδύνατον να πληρωθούν και η αδυναμία αυτή μεταξύ άλλων θα ωθήσει ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε στάση πληρωμών με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τα αυτοδιοικητικά έσοδα. Παράλληλα τα νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι σίγουρο ότι θα σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς νερού, μεταθέτοντας μέρος του οικονομικού τους βάρους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου και μόνο να... εκτιναχθεί το συμπιεσμένο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όσοι εκτιμούν ότι το ποτήρι της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλώς μισοάδειο αλλά ότι το περιεχόμενό του δεν φτάνει ούτε για τα αναγκαία, έχουν 103,9 δισεκατομμύρια λόγους να πιστεύουν ότι πλησιάζει στο τέλος της η μπελ επόκ της αυτοδιοίκησης.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 15:08

NEWSLETTER