Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 12:45

Εμπορικό κέντρο στην παραλιακή ζώνη Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Εμπορικό κέντρο στην παραλιακή ζώνη Καλαμάτας

Συμμετέχοντας στο διάλογο για το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας (ΣΒΑΚ), θα ήθελα να καταθέσω για μία ακόμα φορά την πρόταση δημιουργίας δικτύου πεζοδρόμων στην παραλιακή ζώνη, ώστε να ανοίξουν εμπορικά καταστήματα μεταξύ των οδών Ναυαρίνου και Κρήτης.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν αρκεί η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου, γιατί από μόνη της δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης εμπορικών καταστημάτων στην Παραλία.

Τον Οκτώβριο του 2017 έγραφα επί λέξει για τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στην παραλιακή ζώνη: «...Πρέπει να τονίσουμε ότι το κέντρο της πόλης έχει περισσότερη κίνηση από την παραλιακή ζώνη επειδή λειτουργούν σε αυτό εμπορικά καταστήματα, και έτσι ο Καλαματιανός και ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τις αγορές με την ψυχαγωγία. Αντιθέτως, στην Παραλία λειτουργούν μόνο επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, προσελκύοντας Καλαματιανούς και επισκέπτες μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό πιστεύω, όπως έχω γράψει κι άλλες φορές, ότι δεν αρκεί η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου. Χρειάζεται ένα δίκτυο πεζοδρόμων στην παραλιακή ζώνη μεταξύ Ναυαρίνου και Κρήτης, ώστε να “επιτραπεί” η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων για να μπορεί ο Καλαματιανός και ο επισκέπτης να συνδυάσει τις αγορές του με ψυχαγωγία. Σε διαφορετική περίπτωση, τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης θα λειτουργούν όσο διαρκεί η μικρή τουριστική σεζόν μιας πόλης σχεδιασμένης με βάση τις ανάγκες του περασμένου αιώνα».

Για το ίδιο θέμα τον Αύγουστο του 2018 έγραφα: «Ουσιαστικά η αυξημένη κίνηση στο κέντρο της Καλαμάτας είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της πεζοδρόμησης και της διεύρυνσης των πεζοδρομίων, στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας έως το Πάρκο Σιδηροδρόμων. Οι παρεμβάσεις αυτές, αν και ατελείς, δημιούργησαν ένα ασφαλές εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, στο οποίο ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους (ή απλώς να χαζέψουν τις βιτρίνες) και στη συνέχεια (ή πριν) να απολαύσουν καφέ, φαγητό και ποτό χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν με αυτοκίνητο. Στην παραλιακή ζώνη, η μειωμένη κίνηση (ειδικά τις καθημερινές) οφείλεται κυρίως στην ξεροκεφαλιά των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ναυαρίνου και δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοδρόμων, το οποίο θα επέτρεπε την επέκταση του εμπορικού κέντρου στην περιοχή».

Κλείνοντας, θα υπενθυμίσω για μία ακόμα φορά και την πρόταση διοργάνωσης λαϊκής αγοράς κάθε Τετάρτη, είτε στο πάρκο του Λιμενικού είτε στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ.

(Αύριο, προτάσεις για νέες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Καλαμάτας).

latnanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:29

NEWSLETTER