Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:24

Νέες πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

«Γνωρίζω ότι μια πρόταση πεζοδρόμησης των οδών Αριστομένους (μέχρι τη Βασ. Γεωργίου), Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη, Σφακτηρίας, 23ης Μαρτίου και Υπαπαντής θα “τρομοκρατούσε” την επιχειρηματική κοινότητα που φοβάται τις αλλαγές και δεν πιστεύει ότι η Καλαμάτα θα αναπτυχθεί μόνο αν γίνει αστικός τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του έτους».

Αυτά έγραψα τον Οκτώβριο του 2017, αλλά μετά την αλλαγή δημοτικής αρχής και στο πλαίσιο του διάλογου για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Καλαμάτας, εκτιμώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητήσουμε το θέμα της επέκτασης των πεζόδρομων στο κέντρο της πόλης.

Καταρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πεζοδρομηθεί πλήρως το Ιστορικό Κέντρο, στην περιοχή μεταξύ 23ης Μαρτίου, Υπαπαντής, Τζάνε και Νέδοντος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και για την πεζοδρόμηση των ίδιων των οδών Υπαπαντής και 23ης Μαρτίου, αφού σε αυτούς τους δύο δρόμους και στην πλατεία διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτη η εικόνα της παλιάς Καλαμάτας. Προσωπικά θεωρώ ανεξάρτητο αξιοθέατο την πλατεία 23ης Μαρτίου - και αν κρίνω από τις φωτογραφίες που βγάζουν οι αλλοδαποί τουρίστες τα διατηρητέα κτήρια, δεν είμαι ο μόνος πάνω στον πλανήτη που πιστεύει ότι πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ο οικιστικός πλούτος της περιοχής.

Πιστεύω επίσης ότι πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί η οδός Υπαπαντής, που πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες πλατείες (γιατί θα μεταμορφωθεί ολόκληρη σε πλατεία) στα ιστορικά κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων. Εννοείται ότι και στη σημερινή πλατεία της Υπαπαντής πρέπει να απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση αυτοκινήτων. Και πώς θα πηγαίνουν οι πιστοί στο ναό της Υπαπαντής; Μα φυσικά με τα πόδια, όπως άλλωστε πηγαίνουν και στην Τήνο χιλιάδες προσκυνητές τον Δεκαπενταύγουστο μέσα στη ζέστη. Και πού θα σταματούν τα πούλμαν; Είτε στη Φραγκόλιμνα, είτε στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας.

Εννοείται ότι μόνο μια κυκλοφοριακή μελέτη που θα εντάσσει τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο στον ιστό της πόλης θα μπορέσει να προτείνει ουσιαστικές λύσεις για τις μετακινήσεις που γίνονται σήμερα μέσω της 23ης Μαρτίου και της (χωρίς πεζοδρόμια) Τζάννε. Εννοείται επίσης ότι πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν πλήρως τα πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα (μετά το κλείσιμο των μαγαζιών) η Αριστομένους πρέπει να πεζοδρομείται πλήρως, και ότι χρειάζεται να επεκταθούν τα πεζοδρόμια (ώστε να φυτευτούν και δέντρα) στο βόρειο τμήμα της Φαρών από τη Φραγκόλιμνα μέχρι την οδό Γεωργούλη. Τέλος, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η οδός Αναγνωσταρά με επέκταση των πεζοδρομίων και δενδροφυτεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση τόσο της ποιότητας ζωής μας όσο και του τουριστικού μας προϊόντος είναι άρρηκτα συνδεμένη με τον περιορισμό της χρήσης αυτοκινήτου στο κέντρο. Οποιος πιστεύει το αντίθετο έχει απλώς ξεχαστεί στον περασμένο αιώνα.

(Για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της περιοχής του Κάστρου θα γράψουμε στο αυριανό φύλλο).

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 20:58