Κυριακή, 03 Μαϊος 2020 17:30

Ποιος πραγματικά φταίει για τη διακοπή νερού (2)

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ποιος πραγματικά φταίει για τη διακοπή νερού (2)

"Θέμα αλλαγής της δομής της ΔΕΥΑΚ έθεσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να επιβιώσει η δημοτική επιχείρηση όταν το 84% των εισπράξεων από τους λογαριασμούς του νερού διατίθεται για τη μισθοδοσία του προσωπικού (σ.σ. μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές)".

Αυτό ανέφερε το ρεπορτάζ της "Ε" το Μάιο του 2008, αλλά τελικώς όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν έγινε καμία αλλαγή στη δομή της ΔΕΥΑΚ, με αποτέλεσμα η δημοτική επιχείρηση να λειτουργεί έχοντας ως πρώτιστο σκοπό τη... μισθοδοσία των υπαλλήλων της και δευτερευόντως την υδροδότηση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Γιατί δεν άλλαξε τίποτα στη ΔΕΥΑΚ ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας; Πριν απαντήσουμε θα αναδημοσιεύσουμε ένα ακόμα ρεπορτάζ της "Ε" που περιγράφει όσα διαδραματίστηκαν το Νοέμβριο του 2008 στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (φωτογραφία) όταν το ΠΑΜΕ διέκοψε τη συνεδρίαση του Σώματος: "«Δεν κάνω την πρόσληψη ποτέ» φώναξε στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αφήνοντας άναυδους όσους παρακολουθούσαν την προχθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Νίκας άφησε να εννοηθεί ότι η διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε γιατί δεν υπέκυψε σε εκβιασμό για πρόσληψη εργαζομένου που του έκαναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Χθες το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ως προβοκάτσια τις δηλώσεις του κ. Νίκα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έγινε συνάντηση - παράσταση του ΠΑΜΕ με το δήμαρχο, κατά την οποία ζητήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των εργαζομένων στα σφαγεία της Καλαμάτας για μετάταξή τους στο δήμο. Το αίτημα της μετάταξης "βαπτίστηκε" πρόσληψη, ισχυρίζεται το ΠΑΜΕ κατηγορώντας παράλληλα τον κ. Νίκα ότι προσλαμβάνει υπαλλήλους με αδιαφανείς διαδικασίες. Ανεξάρτητα από την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, τα υπονοούμενα που άφησε ο κ. Νίκας πρέπει να αποσαφηνιστούν, καθώς ουσιαστικά καταγγέλλει το ΠΑΜΕ για εκβιασμό. Ο κ. Νίκας υπαινίσσεται ότι αν είχε κάνει τη "μετάταξη" δεν θα γινόταν η προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με δεδομένο ότι η μετάταξη κατά το ΠΑΜΕ, η πρόσληψη κατά τον κ. Νίκα, αφορά συγγενικό πρόσωπο στελέχους του ΠΑΜΕ περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Η φράση "Δεν κάνω την πρόσληψη ποτέ" ειπώθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, γι’ αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Αν ο κ. Νίκας έχει στοιχεία για τον εκβιασμό πρέπει να τα δώσει στη δημοσιότητα και να μην ρίχνει λεκτικές φωτοβολίδες εντυπωσιασμού στον αέρα. Αν έχει απλώς... ενδείξεις θα πρέπει να αιτιολογήσει τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να αφήσει υπονοούμενα για εκβιασμό. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η φράση του δημάρχου...".

Συνεχίστηκε η σύγκρουση του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με το ΠΑΜΕ ή τελικώς τα δύο στρατόπεδα τα βρήκαν; Η απάντηση δίνεται σε ρεπορτάζ της "Ε"   τον Ιούνιο του 2019: "Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι αναγκαίοι για τη ΔΕΥΑΚ, αλλά η πρόσληψή τους είναι θέμα νόμου. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε δήλωσή του μετά από συνάντησή του -παρουσία του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας- με αντιπροσωπεία των 26 συμβασιούχων της επιχείρησης, των οποίων ολοκληρώθηκε η σύμβαση και απολύθηκαν με δικαστική απόφαση. Μετά τη συνάντηση, το σωματείο ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο ανέφερε: “Η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα. Συνεκτιμήθηκε η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στη ΔΕΥΑΚ, μετά την απόλυση και αναζητούνται νομικές άμεσες λύσεις για την επαναφορά τους στην υπηρεσία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση του αγώνα και για την οριστική μονιμοποίησή τους. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το σωματείο μας αποφάσισε να αναστείλει τις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει και βρίσκεται σε ετοιμότητα, για να αντιδράσει σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση”".

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τους λόγους μετάλλαξης του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Ούτε ξέρω αν η εκδηλωμένη πρόθεσή του να αλλάξει τη δομή της ΔΕΥΑΚ ήταν μια κίνηση τακτικής με στόχο να φτάσει την κατάσταση στα άκρα, ώστε στη συνέχεια να εμφανίσει τη "νέα εργασιακή ειρήνη" ως επίτευγμά του. Το μόνο που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι η ΔΕΥΑΚ ενώ πουλάει πανάκριβα το νερό, χρειάστηκε τουλάχιστον 20 χρόνια για να προχωρήσει το έργο αντικατάστασης του αγωγού ύδρευσης από το Πήδημα μέχρι την Καλαμάτα. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι απαρχαιωμένες και ότι καμία διοίκηση της ΔΕΥΑΚ δεν μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης της λυματολάσπης. Τέλος όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι φθηνό στις "φτωχικές" βίλες της Βέργας και ακριβό στις γκαρσονιέρες της Καλαμάτας.

Θα αλλάξει η δομή της ΔΕΥΑΚ; Φυσικά και όχι. Κανένας δήμαρχος δεν έχει την πολιτική δύναμη που απαιτεί μια σύγκρουση με τα μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα που εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΚ. Γι’ αυτό όταν ακούτε για προγραμματισμένη διακοπή νερού να... κρατάτε μεγαλύτερες ποσότητες. Το πελατειακό κράτος είναι ικανό μόνο για... ρουσφέτια.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Μαϊος 2020 22:26

NEWSLETTER