Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 19:35

Ποιος πραγματικά φταίει για την διακοπή νερού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ποιος πραγματικά φταίει  για την διακοπή νερού

Γιατί η ΕΥΔΑΠ μπορεί να εξυπηρετεί 4,2 εκατομμύρια πελάτες στην Αττική ενώ στη Μεσσηνία για την εξυπηρέτηση 155.000 κατοίκων απαιτείται η λειτουργία 4 ΔΕΥΑ (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας, Πύλου - Νέστορος) και 2 Συνδέσμων Υδρευσης;

Η πολιτική απάντηση σε αυτή την ερώτηση φωτίζει άπλετα τα αίτια της προχθεσινής ταλαιπωρίας των Καλαματιανών από την πολύωρη διακοπή νερού. Αντίθετα, όποιος επιχειρεί να φορτώσει όλες τις ευθύνες στον πρώην δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα προσπαθεί απλώς να βγάλει λάδι το κομματικο-κρατικό σύστημα ρουσφετιών, το οποίο ενδιαφέρεται πρωτίστως να βολέψει τους ημέτερους στις ΔΕΥΑ και δευτερευόντως να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της Μεσσηνίας. 

Σε ένα σύγχρονο κράτος θα λειτουργούσε μία μόνο Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Μεσσηνίας, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, με ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο και Λογιστήριο. Στο βασίλειο του κομματισμού όμως, αφενός για να βολευτούν περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι στις έμμισθες θέσεις των ΔΣ των ΔΕΥΑ και αφετέρου για να διοριστούν με ρουσφέτια οι εκλεκτοί των κομμάτων, λειτουργούν 4 δημοτικές επιχειρήσεις και 2 σύνδεσμοι ύδρευσης.
Στους δαιδαλώδεις "αγωγούς" αυτού του αυτοδιοικητικού Λεβιάθαν θα χαθεί όποιος επιχειρήσει να βγάλει άκρη με τους κομματικούς διορισμούς, που ξεκινούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου και ολοκληρώνονται (αφού προηγηθούν διαδηλώσεις) με δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι “καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, για τη συμβολή του στις διαδηλώσεις, διορίζει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό μελών και φίλων του στις ΔΕΥΑ - γι’ αυτό και διατηρεί μέχρι σήμερα την ηγεμονία στα σωματεία αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων.
Εννοείται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δήμαρχοι υπέκυψαν στις κομματικές πιέσεις και γι’ αυτό ασχολήθηκαν περισσότερο με το βόλεμα των ημετέρων και λιγότερο με την κατάσταση των δικτύων. Ετσι κι αλλιώς η αυτοδιοίκηση ήταν πάντα ιδανικός πολιτικός χώρος για την αυτοαναπαραγωγή των κομμάτων, μέσα από ρουσφετολογικούς διορισμούς με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτής της συλλογιστικής, αποδίδονται ευθύνες αποκλειστικά σε πρόσωπα (με το γνωστό... ικανόμετρο) για τη μη ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος - με στόχο να μη θιγεί το ίδιο το σύστημα των διακομματικών ρουσφετιών και της αναξιοκρατίας.
Το παράδοξο είναι ότι τις ευθύνες στα πρόσωπα (με τη βοήθεια του ικανόμετρου) συνήθως τις καταλογίζουν όσοι κατηγορούν για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας τον καπιταλισμό, ως οικονομικο-κοινωνικό σύστημα που προάγει την ατομική ευθύνη! Το βέβαια είναι πάντως ότι θεωρούν τις προνεωτερικές ρουσφετολογικές δομές πιο αποτελεσματικές από την αξιοκρατία, και γι’ αυτές αγωνίζονται. Κι όταν μένει η Καλαμάτα χωρίς νερό, αρπάζουν το ικανόμετρο και θυσιάζουν όποια Ιφιγένεια χρειαστεί, για να μείνει ανέγγιχτη η δομή του συστήματος.

Αξιος ο μισθός τους και οι… διορισμοί τους.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 19:38

NEWSLETTER