Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 13:20

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σεζόν στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η κίνηση στους δρόμους της Καλαμάτας δείχνει τη βούληση για επιστροφή στην καθημερινότητα, αλλά την ίδια ώρα η πληρότητα των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας υπενθυμίζει τις οικονομικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να μην ξαναμπούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο "λουκέτων" και μείωση των εισοδημάτων της ζήτησης.

Το ασφαλές αυτό συμπέρασμα εξάγει όποιος κάνει μια βόλτα στην Καλαμάτα μετά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων.
Προφανώς την ίδια εικόνα θα συναντήσουμε στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, με εξαίρεση τις περιοχές που οι αλλοδαποί επισκέπτες συνεισφέρουν πάνω από το 50% της αξίας του τοπικού ΑΕΠ. Σε αυτές τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές η κίνηση στους δρόμους αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά τον Ιούλιο, ενώ η πληρότητα των καταλυμάτων και των καταστημάτων είναι άγνωστο αν θα θυμίσει... παλιές καλές ημέρες ή αν θα αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν πρόωρα, ώστε να επιστρέψουν όταν και αν τον επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.
Σε πόλεις, όπως η Καλαμάτα, που έχουν περισσότερους Ελληνες από αλλοδαπούς επισκέπτες, η τουριστική σεζόν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των κρουσμάτων του Covid-19. Αν τα κρούσματα παραμείνουν σε ακίνδυνα επίπεδα η κίνηση θα αυξηθεί σταδιακά μέσα στον Ιούνιο και θα κορυφωθεί μετά το κλείσιμο των σχολείων. Σε αυτή την περίπτωση τα πρωτόκολλα υγείας θα βοηθήσουν τη διασπορά των πελατών σε περισσότερα καταστήματα. Η διασπορά αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των μικρών επιχειρήσεων αλλά σε βάρος εποχικά εργαζομένων στα μεγάλα καταστήματα. Στην ίδια περίπτωση το έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών (ακόμα και σε περίπτωση πλήρους αδρανοποίησης της Airbnb) αναμένεται να καλυφθεί ως συνήθως από το πλεόνασμα προσφοράς στέγης σε φίλους και συγγενείς που θέλουν να κάνουν διακοπές στη Μεσσηνία.
Συμπέρασμα: Η συγκρατημένη αισιοδοξία για περιορισμό των ζημιών της φετινής σεζόν κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη είναι. Αρκεί να μην ανακύψει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 13:25