Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 18:45

Με τα λεφτά των φορολογούμενων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Στις 5 Φεβρουαρίου 2018 ο τότε γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες προέβλεπε από την πρωτεύουσα της Ηλείας ότι το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα έμπαιναν μπουλντόζες στα 8 τμήματα του Πάτρα - Πύργος.

Η σύγκρουση με την πραγματικότητα του... Καλογρίτσα ήταν σκληρή, αλλά αυτό δεν φαίνεται να εμποδίζει σήμερα τον κ. Δέδε, από τη θέση του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Νέοι Δρόμοι", να κάνει νέες προφητείες για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προβλέποντας αυτή τη φορά ότι οι μπουλντόζες μπορούν να μπουν το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω το κεφάλαιο αξιοπιστίας του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, το οποίο έτσι κι αλλιώς μετρήθηκε στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές και βρέθηκε… ελλιπές ακόμα και σε σχέση με τα ποσοστά του αποδυναμωμένου ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριξε στην αναμέτρηση. Ανησυχώ όμως, επειδή το πάθημα με τις αποζημιώσεις του "Μορέα" δεν έχει γίνει μάθημα στους πολίτες - και ακόμα περισσότερο, επειδή το πολιτικό προσωπικό και ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του υπουργείου Υποδομών ενδέχεται να επαναλάβουν τα λάθη που έκαναν με τον αυτοκινητόδρομο Α7.

Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" το Δεκέμβριο του 2015: "Στην αρχική σύμβαση παραχώρησης προβλεπόταν ότι με την ολοκλήρωση των έργων τον Μάρτιο του 2012 ο δρόμος θα επιδοτούνταν από το Δημόσιο εφόσον η κυκλοφορία έπεφτε κάτω από κάποιο όριο (μέγιστη επιδότηση 199 εκατ. ευρώ). Το Δημόσιο λοιπόν δέχεται ότι με δική του ευθύνη το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί το 2012, και επομένως θα δώσει, με τη μορφή αποζημίωσης, την επιδότηση κυκλοφορίας που κατέβαλε από τον Μάρτιο του 2012 έως σήμερα (συνολικά, περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ)".

Ενώ λοιπόν το Δημόσιο παραδέχτηκε ότι με δική του ευθύνη δεν ολοκληρώθηκε ο αυτοκινητόδρομος Α7 το 2012, κανένας πολιτικός ή γραφειοκράτης δεν μπήκε φυλακή για τις καθυστερήσεις ή τις άστοχες προβλέψεις που ζημίωσαν τον Ελληνα φορολογούμενο. Ετσι, τώρα μπορούν να υπογράψουν μια νέα σύμβαση που θα προβλέπει υπέρογκες αποζημιώσεις στον ανάδοχο, αν δεν του παραδοθούν εγκαίρως τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου. 

Και ερχόμαστε στο κρίσιμο ερώτημα: Εχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ή θα πληρώνουμε πάλι τα μαλλιά της κεφαλής μας σε αποζημιώσεις, επειδή θα αργήσουν να παραδοθούν οι απαιτούμενες εκτάσεις; Το ερώτημα εννοείται ότι είναι ρητορικό, αφού το τελευταίο κεφάλαιο αξιοπιστίας των γραφειοκρατών του Υποδομών έγινε κομμάτια στο... Πάτρα - Πύργος, όταν υιοθέτησαν παθητικά την κατάτμηση του έργου σε 8 εργολαβίες.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο, όπως για τις αποζημιώσεις έτσι και για την κατάτμηση, να φταίει μόνο ο... Χατζηπετρής. Είναι κι αυτή μια άποψη. Πάντα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 18:48