Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 20:51

Πολλοί επισκέπτες ή λίγα καταλύματα;

Γράφτηκε από τον

Πολλοί επισκέπτες ή λίγα καταλύματα;

Οι πανηγυρικές ανακοινώσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου αφενός κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής που θέτει τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη, επειδή αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα, και αφετέρου αποτελεί συνέχεια των διθυραμβικών δηλώσεων της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, η οποία θριαμβολογούσε για ψύλλου πήδημα όταν οι άλλες Περιφέρειες έκαναν άλματα ως την κορυφή του... Ψηλορείτη.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να δούμε, με τη βοήθεια των αριθμών, αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε τον Δεκαπενταύγουστο αριθμό επισκεπτών που να δικαιολογεί πανηγυρισμούς, ή αν εμφάνισε πληρότητες επειδή είχε έλλειμμα κλινών, κάτι που πρέπει να προκαλεί όχι πανηγυρισμούς, αλλά προβληματισμό και εργασία, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την προσδοκώμενη ανάπτυξη. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, η Πελοπόννησος το 2019 διέθετε 58.359 τουριστικές κλίνες, ενώ το Νότιο Αιγαίο διέθετε 339.450, η Κρήτη 243.177, τα νησιά του Ιονίου 163.529 και η Κεντρική Μακεδονία 163.526 κρεβάτια. Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, τα παραπάνω στοιχεία θα αρκούσαν για να σταματήσουν τα πανηγύρια για την πληρότητα των πελοποννησιακών ξενοδοχείων το Δεκαπενταύγουστο.

Επειδή όμως στην Ελλάδα πολλοί μετρούν το πολιτικό τους μπόι με τη σκιά τους, θα παραθέσουμε και στοιχεία τόσο για τις συνολικές διανυκτερεύσεις ανά Περιφέρεια όσο και για την πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα λοιπόν με το ΙΝΣΕΤΕ, το 2018 (δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2019) στα καταλύματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφηκαν 3,1 εκατ. διανυκτερεύσεις και ετήσια πληρότητα 33,6%, ενώ στην Κρήτη... 25 εκατ. διανυκτερεύσεις με πληρότητα 65%, στο Νότιο Αιγαίο 22 εκατ. διανυκτερεύσεις με πληρότητα 62%, στα νησιά του Ιονίου 10,1 εκατ. διανυκτερεύσεις με πληρότητα 63%, και στην Κεντρική Μακεδονία 8,2 εκατ. διανυκτερεύσεις με πληρότητα 47%.

Από εκεί και πέρα, οι πολιτικοί που θέλουν φτωχή την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να διατηρήσουν τη θέση τους, μοιράζοντας επιδόματα σε προβληματικές επιχειρήσεις, μπορούν να συνεχίσουν να πανηγυρίζουν για ψύλλου πήδημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να παραθέτουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και ότι οι αυλοκόλακες ενδιαφέρονται μόνο για τις επιδοτήσεις, αδιαφορώντας για τον πλούτο των Πελοποννήσιων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 20:59