Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 21:41

Αρχαία "θαμμένα" σε υπόγεια μουσείων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Στα υπόγεια των μουσείων της Μεσσηνίας, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βρίσκονται χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο αν δήμαρχοι, φορείς και ιδιώτες ακολουθήσουν το δρόμο που ανοίγει στην Αρχαία Μεσσήνη ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, δημιουργώντας ένα ανοιχτό μουσείο για τη φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων.

Αντίστοιχοι ανοιχτοί εκθεσιακοί χώροι, προστατευμένοι με στέγαστρο, μπορούν να δημιουργηθούν αρχικά στην Καλαμάτα, για τη φιλοξενία αρχαίων ευρημάτων που σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων και την ύπαρξή τους τη γνωρίζουν μόνο οι αρχαιολόγοι που τα καταμετρούν. Ενας τέτοιος ανοιχτός εκθεσιακός χώρος μπορεί να δημιουργηθεί τόσο στο βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας όσο και στην πλατεία Οθωνος ώστε να συνδέεται και με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Προσωπικά, θα επιθυμούσα να δω σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο αντίγραφα αγαλμάτων, όπως της Νίκης του Παιωνίου που αφιέρωσαν οι Μεσσήνιοι και οι Ναυπάκτιοι στο Δία για να δοξάσουν τη νίκη τους επί των Λακεδαιμονίων. Ομως η Πολιτεία, στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων και αλλού, έχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν μπορεί να προστατέψει τα εκθέματα, γι' αυτό έχω σταματήσει να ονειρεύομαι μια πόλη - ανοιχτό μουσείο.
Αντιθέτως, πιστεύω ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας μπορεί να δημιουργήσει έναν φυλασσόμενο ανοιχτό εκθεσιακό χώρο για τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων. Βεβαίως σε ιδανικές συνθήκες θα συζητούσαμε και για τη δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου, που θα μπορούσε στις αίθουσές του να φιλοξενήσει πολλά από τα χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα που μέχρι σήμερα παραμένουν "θαμμένα" στις αποθήκες των μουσείων. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει το παλιό καπνεργοστάσιο "Καρέλια" και προτίμησε να δημιουργήσει ένα μικρό (για τις σύγχρονες ανάγκες) μουσείο στην παλιά αγορά της Καλαμάτας.
Δυστυχώς επίσης, ενώ πολλοί ενδιαφέρονται για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής, ελάχιστοι προβληματίζονται για τα αρχαία που βρίσκονται "θαμμένα" στα υπόγεια των μουσείων και για την πολιτική που εμποδίζει την αξιοποίησή τους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός