Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 12:42

Στον Σαμαρά το μπαλάκι για τα αρχαία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η απόφαση για την ανάδειξη των αρχαίων του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας θα ληφθεί από το υπουργείο Πολιτισμού μόνο αν σχετικό αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου προωθηθεί από όλους τους πολιτικούς της Μεσσηνίας, και κυρίως από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ετσι κι αλλιώς θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανάδειξη των αρχαίων της Καλαμάτας συνδέεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας - και ότι τα χρήματα που θα επενδυθούν θα πολλαπλασιάσουν όχι μόνο το πολιτιστικό κεφάλαιο και το ΑΕΠ του νομού, αλλά και τα έσοδα του κράτους. Μόνο με αυτή την προοπτική το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και η υπουργός Πολιτισμού θα δώσουν το "πράσινο φως", αλλά και χρήματα, για την έναρξη των ανασκαφών και την ανάδειξη των αρχαίων κάτω από γυάλινο δάπεδο. Σε κάθε περίπτωση, για την έναρξη των ανασκαφών δεν θα αποφασίσει ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού μεταξύ άλλων η παράταξή του δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος οφείλει όμως να προωθήσει το αίτημα της πόλης, ζητώντας ταυτόχρονα τη βοήθεια της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής ηγεσίας του νομού.

Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Ο μόνος πολιτικός που έχει το ειδικό βάρος και την άμεση πρόσβαση στο υπουργείο Πολιτισμού, για να προωθήσει τις ανασκαφές στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, είναι ο πρώην πρωθυπουργός (και πρώην υπουργός Πολιτισμού) Αντώνης Σαμαράς. Αν θέλει ο κ. Σαμαράς, η ανασκαφή της Καλαμάτας θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αύριο το πρωί. Αν δεν θέλει, καλό είναι να το διευκρινίσει ο ίδιος τώρα, ώστε να σταματήσει άμεσα το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής και τα χρήματα να διατεθούν για τη δημιουργία του Χριστιανικού Μουσείου στο Κορφιωτάκειο ή για το φωτισμό του Κάστρου ή για οποιοδήποτε άλλο πολιτιστικό έργο.

Εννοείται ότι ο πρώην πρωθυπουργός "χρωστάει" στη Μεσσηνία ένα μεγάλο πολιτιστικό έργο - αφού σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται ότι εγκαινίασε το Μουσείο Μεσσηνίας ούτε ότι χρηματοδότησε το Μουσείο Πύλου. Αντιθέτως, αν με δική του πρωτοβουλία έρθουν στο φως τα αρχαία της Καλαμάτας, θα γράψει το όνομά του στο βιβλίο της πολιτιστικής ιστορίας με χρυσά γράμματα. Δική του είναι η απόφαση και η Ιστορία θα τον κρίνει.

 lathanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020 12:51