Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 22:29

Η ανάπτυξη δεν έρχεται από το Νότο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Την περασμένη Παρασκευή η πτήση Καλαμάτα - Ηράκλειο της αεροπορικής εταιρείας Condor διήρκεσε 48 λεπτά.

Το ταξίδι με πλοίο Καλαμάτα - Κύθηρα - Κίσσαμος διαρκεί πάνω από 8 ώρες. Κάπου εδώ λοιπόν σταματά η συζήτηση μεταξύ νοημόνων ανθρώπων για τη σύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα πλοία δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα αεροπλάνα στον τομέα των μετακινήσεων. Επίσης είναι ανώφελη κάθε συζήτηση για μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών, καθώς η Πελοπόννησος και η Κρήτη παράγουν ομοειδή αγαθά και άρα δεν έχει κανένα νόημα το εμπόριο μεταξύ τους.

Με απλά λόγια: Ούτε οι Χανιώτες ενδιαφέρονται για μεσσηνιακό λάδι ούτε οι Φιλιατρινοί για ντομάτες Ιεράπετρας. Υπό προϋποθέσεις και αν ήταν κατασκευασμένος ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, θα μπορούσε το λιμάνι της Καλαμάτας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Κρήτης, Ηπείρου και Αλβανίας. Επειδή όμως η Ολυμπία Οδός σταμάτησε στην Πάτρα, τα φορτηγά από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο συνεχίζουν μέσω Κορίνθου το ταξίδι τους στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ την ίδια ώρα στο λιμάνι της Καλαμάτας αρμενίζουν βαρκούλες και πολλαπλασιάζονται τα τραπεζοκαθίσματα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την επιδότηση της γραμμής Καλαμάτα - Κίσσαμος, η Μεσσηνία έχει συμφέρον να ζητήσει την αποπεράτωση της Αδριατικής Οδού ώστε να φτάνουν οδικώς οι επισκέπτες της από Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Βοζνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Αλβανία. Η Αδριατική Οδός θα ανοίξει επίσης το δρόμο για εξαγωγή της πρώιμης μεσσηνιακής αγροτικής παραγωγής στις παραπάνω χώρες. Αντιθέτως, όσο και αν προσπαθήσει η Μεσσηνία, ούτε θα ξεπεράσει την Κρήτη στην πρωιμότητα, ούτε θα πουλήσει μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα σε Κρητικούς.

Δυστυχώς όμως η Μεσσηνία, αντί για να έχει στραμμένο το βλέμμα στις αγορές της Ευρώπης, πληρώνει ακόμα τις τριτοκοσμικές φαντασιώσεις όσων πίστευαν ότι η ανάπτυξη θα έρθει από το Νότο και ονειρεύονταν εμπόριο με τη Λιβύη και την Αλγερία. Μέσα σε αυτό το τριτοκοσμικό πλαίσιο, η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη έλαβε στην Καλαμάτα μυθικές διαστάσεις, μόνο που κανένας δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ποια προϊόντα θα αντάλλασσαν οι δυο Περιφέρειες ή ποιος Κρητικός επιχειρηματίας θα έκλεινε το μαγαζί του μέσα στην τουριστική σεζόν για να επισκεφθεί το Μοριά. Την ίδια περίοδο το Ηράκλειο και τα Χανιά δεν έχασαν βέβαια το χρόνο τους και συνδέθηκαν αεροπλοϊκώς με όλη την Ευρώπη. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Μεσσηνία, αφήνοντας μόνους τους εφοπλιστές να διεκδικούν επιδοτήσεις για άγονες γραμμές.

Υ.Γ. Τα Κύθηρα εξυπηρετούνται καθημερινά με πτήση της Ολυμπιακής από Αθήνα. Είναι δύσκολη η γραμμή Αθήνα - Κύθηρα - Καλαμάτα - Αθήνα;

 lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός