Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 21:58

Χρονικό ενός έργου υποδομής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Χρονικό ενός έργου υποδομής

Η έναρξη της διαδικασίας για παραχώρηση του Αεροδρομίου της Καλαμάτας σε ιδιώτη επενδυτή, αναμφισβήτητα είναι μια ευχάριστη είδηση για τη Μεσσηνία.

Δεν χρειάζονται όμως πρόωρα πανηγύρια, γιατί όλοι γνωρίζουμε πως οι διαγωνιστικές διαδικασίες στην Ελλάδα ενδέχεται να διαρκέσουν μια... γενιά. Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που μεσολαβούν πολλά χρόνια μεταξύ της ανακήρυξης του αναδόχου και της αρχής των εργασιών. Μια απλή ανάγνωση στο χρονικό του διαγωνισμού της Σ∆ΙΤ των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που προκηρύχθηκε το 2011 ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας των σκουπιδιών, αρκεί για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος πολίτης για του λόγου το ασφαλές.

Σε κάθε περίπτωση οι Πελοποννήσιοι και όχι μόνο οι Μεσσήνιοι πρέπει να επαγρυπνούν για τη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης του αεροδρομίου, γιατί κάθε μέρα καθυστέρησης αναβάθμισης των υποδομών του στερεί από την Περιφέρεια έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι και αλλιώς η ανακήρυξη του παραχωρησιούχου δεν αναμένεται νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Συνεπώς οι εργασίες αναβάθμισης του αεροδρομίου δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2023 και φυσικά είναι δύσκολο να ολοκληρωθούν πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν του 2024. Υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το 2019 την ξεχωριστή παραχώρηση του αεροδρομίου, ειλικρινά δεν ξέρω αν θα πρέπει να πανηγυρίζουμε που ενδέχεται να έχουμε ένα σύγχρονο αεροδρόμιο το 2025.

Βεβαίως αν συγκρίνουμε το παραπάνω χρονοδιάγραμμα με το χρονικό της μελέτης και της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Α7 (Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα), αναμφίβολα θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Αν όμως πράγματι θέλουμε να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που θα μας επιτρέψουν να αναπληρώσουμε εντός αυτής της δεκαετίας το εισόδημα που χάσαμε την προηγούμενη δεκαετία, μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε τόσο τις διαγωνιστικές διαδικασίες όσο και πολλές φορές τα εργαλεία χρηματοδότησης των μεγάλων υποδομών.

Για παράδειγμα: Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών για την κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στα τμήματα Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα και Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα. Ακόμα και αν ανακαλύπταμε το... λεφτόδεντρο και ξεκινούσαν αύριο το πρωί οι μελέτες, οι γραμμές στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επαναλειτουργούσαν το 2035. Στην αντίθετη περίπτωση, αν κάτι πάει στραβά -όπως πήγε για παράδειγμα η οικονομία τη δεκαετία της ύφεσης- τότε το τρένο θα σφυρίξει ξανά στην Πελοπόννησο την πέμπτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Το θέμα της χρηματοδότησης των μεγάλων υποδομών είναι ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς κράτος και αυτοδιοίκηση δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από την εγχώρια και διεθνή χρηματαγορά. Πριν βιαστείτε όμως να ζητήσετε θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ομολόγων των Πελοποννησιακών Σιδηροδρόμων, σκεφτείτε αν εσείς θα αγοράζατε ομολογίες ή αν θα τοποθετούσατε τα χρήματά σας σε πιο αξιόπιστες επενδύσεις, ώστε να μην κινδυνεύουν από τον κάθε αιρετό που θέλει να κρατικοποιήσει τα πάντα διαγράφοντας τα χρέη προς τους ομολογιούχους. Ποιος ψηφίζει αυτούς τους αιρετούς; Για θυμήσου καλύτερα...

latnanasis@gmail.com

 Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 22:37

NEWSLETTER