Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 11:59

Το χρώμα της γάτας και το ακριβό αέριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Το χρώμα της γάτας και το ακριβό αέριο

Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ με τη γνωστή φράση "άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια" έθεσε τις αναπτυξιακές βάσεις της Κίνας πάνω στον πυλώνα της αποτελεσματικότητας.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατό του δεν είναι λίγοι οι Έλληνες πολιτικοί που επιχειρούν να μας πείσουν ότι σημασία έχει μόνο το... χρώμα του φυσικού αερίου κι ότι η τιμή του δεν πρέπει να ενδιαφέρει τον καταναλωτή. Ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου γίναμε μάρτυρες του πολέμου μεταξύ των πολιτικών που υποστήριζαν τη “Hengas A.E.” και των πολιτικών που ήθελαν φυσικό αέριο από τη ΔΕΔΑ, χωρίς να ακούσουμε ούτε λέξη για την τιμή του προϊόντος.

Ανοίγοντας παρένθεση, θα πρέπει να σημειώσουμε ξανά ότι η ενέργεια επηρεάζει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς η τιμή τους επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό από το ενεργειακό κόστος παραγωγής και μεταφοράς. Με άλλα λόγια: Μια επιχείρηση που αγοράζει φθηνό φυσικό αέριο αποκτά πλεονέκτημα, ενώ μια επιχείρηση που αγοράζει ακριβό ενδέχεται να βρεθεί εκτός αγοράς λόγω ανταγωνισμού και να βάλει λουκέτο. Άρα, η τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι μια... αδιάφορη μεταβλητή που μπορεί να μείνει εκτός δημόσιας διαβούλευσης, ώστε να αφεθεί στην ευχέρεια των αιρετών η επιλογή του παρόχου ενέργειας σε μια πόλη ή σε μια Περιφέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι ώριμοι να αποφασίσουν ακόμα και μεταξύ δύσκολων επιλογών, και να κρίνουν αν είναι προτιμότερη η εξάρτηση από το φθηνότερο ρωσικό αέριο ή η επιλογή μιας μεσοπρόθεσμα ακριβότερης ενέργειας στο δημοκρατικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ετσι κι αλλιώς όμως οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν τη σωστή απόφαση. Αντιθέτως, αν οι πολιτικοί συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για το καλό των πολιτών ερήμην των πολιτών, σύντομα θα βρεθούμε όλοι αντιμέτωποι με ένα αντισυστημικό μέτωπο, μπροστά στο οποίο οι Αγανακτισμένοι του 2011 θα φαντάζουν με μελτεμάκι πριν τον τυφώνα.

Από εκεί και πέρα, όποιος νομίζει ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πιο "φωτισμένη" από τους πολίτες και άρα μπορεί να αποφασίζει ερήμην τους, δεν έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από το να διαβάσει έναν λογαριασμό ρεύματος. Όταν φτάσει στη ρήτρα αναπροσαρμογής, προφανώς θα αντιληφθεί ότι κυριαρχούν οι αρουραίοι επειδή η γαλάζια γάτα νόμισε πως θα τους εξοντώσει με... φυσικό αέριο

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός 


NEWSLETTER