Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2022 12:42

Θανατηφόρα τροχαία σε ανοιχτούς δρόμους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Πριν κατασκευαστεί ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, η... μισή πόλη αγωνίστηκε για να γίνει ανοιχτός δρόμος, ώστε να εκδίδονται οικοδομικές άδειες σε απόσταση 40 μέτρων από τον άξονα του δρόμου για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και σε απόσταση 15 μέτρων για τα οικόπεδα εντός οικισμών και Σχεδίου Πόλης.

Αν ο περιφερειακός παρέμενε κλειστός αυτοκινητόδρομος και χαρακτηριζόταν πρωτεύον οδικό δίκτυο, θα επιτρεπόταν η άδεια σε απόσταση 60 μέτρων από τον άξονα του δρόμου. Τα μικροσυμφέροντα των οικοπεδούχων τελικώς επικράτησαν εν μέρει, οπότε ο περιφερειακός από τον κόμβο Σπάρτης μέχρι την απόληξή του είναι ανοιχτός αυτοκινητόδρομος με ισόπεδους κόμβους και διασταυρώσεις. Σε αυτά τα λίγα μέτρα του ανοιχτού αυτοκινητόδρομου, στα 4,5 χρόνια που έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία έχουν καταγραφεί 3 θανατηφόρα τροχαία, ενώ στα υπόλοιπα χιλιόμετρα του κλειστού αυτοκινητόδρομου Α7 στη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί ελάχιστα ατυχήματα.

Ειλικρινά δεν έχω εδώ καμία πρόθεση να αναζητήσω ευθύνες για την επιλογή του ανοιχτού αυτοκινητόδρομου σε βάρος της οδικής ασφάλειας. Ούτε έχει νόημα να γράψουμε για πολλοστή φορά ότι τα ίδια μικροσυμφέροντα οικοπεδούχων προσέφυγαν με οικολογικά προσχήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και διέκοψαν ουσιαστικά την κατασκευή του κλειστού αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, με συνέπεια να θρηνήσουμε δεκάδες ζωές σε εκείνον το δρόμο. Προφανώς δεν έχει επίσης νόημα να γράψουμε για άλλη μια φορά ποιοι "αγωνίστηκαν" για να κάνουν ανοιχτό τον κλειστό αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, μετατρέποντας τους ανισόπεδους κόμβους σε ισόπεδους. Όμως, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, θα απευθύνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση να τοποθετηθούν ραντάρ με κάμερες σε όλους τους δρόμους, ώστε να τηρείται το όριο ταχύτητας που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. (Τότε μάλιστα, όταν θα πάψει να ισχύει το σιωπηλό συμβόλαιο της παρανομίας, θα δούμε πόσοι θα παραμείνουν υπέρ των ανοιχτών δρόμων με τα χαμηλά όρια ταχύτητας, έναντι των κλειστών). Αν επιπλέον κατασκευαστούν στον ανοιχτό περιφερειακό αυτοκινητόδρομο και οι ισόπεδοι κόμβοι που προβλέπονταν στη σύμβαση παραχώρησης... θα έχουμε κάνει ένα ακόμα βήμα για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων στην Καλαμάτα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός