Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 13:46

Ανεξέλεγκτη στάθμευση ή δωρεάν συγκοινωνία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η πρόταση του Βασίλη Κοσμόπουλου για δωρεάν αστική συγκοινωνία στην Καλαμάτα με πόρους από την αύξηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, προφανώς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρόταση μάλιστα θα ήταν μονόδρομος αν είχαμε αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία.

Δυστυχώς όμως και για πολλούς λόγους, για τους οποίους προφανώς δεν ευθύνεται ο κ. Κοσμόπουλος, ούτε η Καλαμάτα, ούτε η Μεσσηνία, ούτε η Πελοπόννησος διαθέτουν αξιόπιστη συγκοινωνία. Για την ακρίβεια στην Ελλάδα μόνο το μετρό της Αθήνας είναι σχετικά αξιόπιστο, αλλά και αυτό δεν εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της Αττικής. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πολιτικοί και τα κόμματα θεωρούν ότι η δημόσια συγκοινωνία δεν αποδίδει ψήφους και για αυτό ασχολούνται κυρίως με την ανάπτυξη υποδομών που εξυπηρετούν τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Σε κάθε περίπτωση και για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι για την κυριαρχία του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις μετακινήσεις δεν ευθύνεται το λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως διαδίδουν όσοι διάβασαν μόνο τα οπισθόφυλλα των βιβλίων του Καρλ Μαρξ. Η αξιόπιστη δημόσια σιδηροδρομική συγκοινωνία σε Γερμανία και Ιταλία, που διαθέτουν ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Από εκεί και πέρα αν θέλουμε να αναζητήσουμε τις πραγματικές αιτίες της κυριαρχίας του ιδιωτικού αυτοκινήτου στις μετακινήσεις, θα πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά αφενός τον ιδιόμορφο βαλκανικό ατομισμό και αφετέρου το ρόλο που διαδραματίζουν στο πελατειακό σύστημα οι ισχυρές ομάδες πίεσης.

Ουσιαστικά ο μέσος Ελληνας αδιαφορεί για την κοινωνία και για αυτό προσπαθεί να εντάξει την οικογένειά του σε ισχυρές ομάδες πίεσης που νέμονται το δημόσιο χρήμα. Μέσα σε αυτό το κοινωνικό πλαίσιο φαντάζει τουλάχιστον εξωγήινη κάθε προσπάθεια εξευρωπαϊσμού των ελληνικών πόλεων με επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης, των πεζόδρομων και της δημόσιας συγκοινωνίας. "∆ωρεάν στάθμευση" θα απαιτήσει αμέσως ο Βαλκάνιος οικογενειάρχης που ψάχνει μέσο για να διοριστεί στον ΟΣΕ εξακολουθώντας να θεωρεί το αυτοκίνητό του σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης. Και φυσικά ο Ελληνάρας θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβη βενζίνη, διόδια και τέλη κυκλοφορίας. Αντιθέτως ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης απολαμβάνει αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία, (συνήθως) φθηνότερα καύσιμα και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αυτοκινητόδρομους χωρίς διόδια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός