Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 12:52

Μαθήματα ανομίας έξω από τα σχολεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Μαθήματα ανομίας έξω από τα σχολεία της Καλαμάτας

Καθημερινά έξω από τα περισσότερα σχολεία της Καλαμάτας, οι γονείς οδηγοί παραδίδουν μαθήματα ανομίας, κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα των σχολικών τροχονόμων και υπό τη σιωπηρή ανοχή των εκπαιδευτικών.

Ουσιαστικά μάλιστα, δεν έχουμε καν «αδιαφορία» ή «ανοχή» στην ανομία. Αυτό θα προϋπέθετε και μια αναγνώριση των ενοχλητικών, αντικοινωνικών παραβάσεων. Όχι όμως: Η ανομία αντιμετωπίζεται γενικά ως κάτι απολύτως φυσιολογικό, αναμενόμενο, ακόμα και αναγκαίο – και αντικοινωνικός θεωρείται μόνο όποιος προσπαθεί να την καταγγείλει ή να την εμποδίσει. Καθημερινά συναντάμε έξω από σχολεία της Καλαμάτας παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα (πάνω σε πεζοδρόμια ή διπλοπαρκαρισμένα) γονιών που πηγαίνουν ή παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο. Οι μαθητές αναγκάζονται να ελιχθούν ανάμεσα στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και πολλές φορές να κατέβουν στο οδόστρωμα, επειδή είναι κατειλημμένο το πεζοδρόμιο. Την ίδια ώρα άλλοι γονείς οδηγούν μοτοσυκλέτες χωρίς κράνος και φυσικά βάζουν τα παιδιά πάνω στη μηχανή χωρίς κράνος. Επίσης έξω από σχολεία έχουμε δει γονείς μαθητών να παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη και να κάνουν αναστροφή σε δρόμο με σχετική απαγορευτική πινακίδα. Λίγα μέτρα πιο πέρα ο σχολικός τροχονόμος απλώς διακόπτει την κυκλοφορία οχημάτων στις διαβάσεις των πεζών, αδιαφορώντας πλήρως για τα καθημερινά μαθήματα ανομίας που παραδίδονται δίπλα του, απούσας φυσικά της Τροχαίας Καλαμάτας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ουσιαστικά οι μαθητές διδάσκονται καθημερινά ότι στην Ελλάδα ο νόμος είναι για τα μάτια του κόσμου – και ότι οι τροχονόμοι πληρώνονται μόνο για να καταγράφουν τα ατυχήματα και για να διανέμουν φυλλάδια στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επίσης οι μαθητές διδάσκονται ότι η Πολιτεία επιβραβεύει καθημερινά το θράσος των «ανυπότακτων» που σταθμεύουν παράνομα, που οδηγούν χωρίς κράνος ή ζώνη ασφαλείας, και που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας... κι όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες τους. Ιδίως όσους προσπαθούν να σεβαστούν τους νόμους. Κλείνοντας, ας θυμηθούμε και την μπογιά που χύθηκε για να γραφτεί στο οδόστρωμα το όριο των 20 και 30 χιλιομέτρων την ώρα, που ισχύει κοντά στα σχολεία. Η μπογιά έχει ήδη ξεθωριάσει, αλλά κανένας δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μας ενημερώσει αν και πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει για την τήρηση του ορίου ταχύτητας έξω από τις σχολικές μονάδες. Ούτε αν γίνεται οποιοσδήποτε έλεγχος της κυκλοφορίας έξω από τα σχολεία, και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων. Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα πορεύεται χωρίς στοιχεία και… όπου βγει. Όταν συμβεί το κακό, θυμώνει για να κρύψει τις τύψεις που νιώθει για τη σιωπηρή ανοχή της στην ανομία – και μετά συνεχίζει να σιωπά

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός