Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 11:35

Γιατί έμεινε στο συρτάρι η κυκλοφοριακή μελέτη;

Γράφτηκε από τον

Γιατί έμεινε στο συρτάρι η κυκλοφοριακή μελέτη;

Πριν από 20 και πλέον χρόνια η τότε δημοτική αρχή Καλαμάτας είχε αναθέσει στον συγκοινωνιολόγο Κώστα Ζέκκο την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, με την οποία θα εντασσόταν το τραμ στον συγκοινωνιακό ιστό της πόλης.

Τον Ιούλιο του 2006 η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Νίκα ζήτησε την αναπροσαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, βγάζοντας οριστικά το τραμ από τον συγκοινωνιακό ιστό της Καλαμάτας. Στο τέλος του 2006 παραδόθηκε τελικώς στο Δήμο Καλαμάτας η αναπροσαρμοσμένη κυκλοφοριακή μελέτη, που προέβλεπε μεταξύ άλλων: πεζοδρόμηση της οδού Αριστομένους μέχρι την Πλάτωνος, ευρύ δίκτυο πεζόδρομων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ελεγχόμενη βραχυχρόνια στάθμευση στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη, μονοδρόμηση τμημάτων της οδού Λεΐκων, ποδηλατόδρομους στη Λακωνικής και την Αθηνών, ανατολική επέκταση της οδού Βασιλίσσης Όλγας και πρόσθετη λεωφορειακή γραμμή Ράχη - Ακοβίτικα, για την εξυπηρέτηση του Βιοτεχνικού Πάρκου και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην περιοχή της Νέας Εισόδου.
Η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στον «καποδιστριακό» Δήμο Καλαμάτας δεν έγινε ποτέ… επειδή ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας προτίμησε να μη συγκρουστεί με το συντηρητικό πελατειακό δίκτυο που δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να διατηρήσει τα πρωτεία του στον πλούτο και την ισχύ μέσα σε καθεστώς φτώχειας. Τα χρόνια πέρασαν, ο «Καλλικράτης» ενέταξε στο Δήμο Καλαμάτας και τους πρώην «καποδιστριακούς» Δήμους Θουρίας, Αριος και Αρφαρών, αλλά η δημοτική αρχή Νίκα αρνιόταν πεισματικά να εφαρμόσει την κυκλοφοριακή μελέτη Ζέκκου ή να εκπονήσει μια καινούργια μελέτη.
Στις 21 Ιουλίου 2015, σχολιάζοντας τα κυκλοφοριακά πειράματα της δημοτικής αρχής Νίκα έγραψα επί λέξει: «…Η άρνηση της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει μια μελέτη που η ίδια παρέλαβε και πλήρωσε αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι οι Έλληνες πολιτικοί ούτε μπορούν ούτε θέλουν να εφαρμόσουν επιστημονικές προτάσεις. Αυτό που θέλουν είναι να πολιτεύονται με ανατολίτικο τρόπο, κάνοντας... αυτοψίες και μελετώντας προγενέστερες αποτυχημένες αποφάσεις, που ελήφθησαν από επιτροπές οι οποίες συγκροτήθηκαν για να παρακαμφθούν οι επιστημονικές προτάσεις. Όσο λοιπόν κι αν δηλώνει φιλοευρωπαίος ο δήμαρχος Καλαμάτας, στην πράξη δεν διαφέρει από όλους εκείνους που κατηγορούν τους τεχνοκράτες ως γερμανοτσολιάδες και πράκτορες του καπιταλισμού. Όπως ακριβώς οι εραστές της δραχμής και της παρακμής, έτσι κι ο κ. Νίκας πιστεύει ότι οι δικές του απόψεις είναι καλύτερες από των επιστημόνων -και γι’ αυτό θα συνεχίσει τα πειράματα, μέχρι να... βαρεθεί. Έτσι κι αλλιώς, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να τον σταματήσει».
Στις 24 Ιουλίου 2015 ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, απαντώντας με επιστολή του στην κριτική που γινόταν από την «Ε» για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, εξήγγειλε τα εξής: «Ο δήμος με διαγωνιστική διαδικασία θα επιδιώξει τη σύνταξη νέας κυκλοφοριακής μελέτης, με τη λειτουργία του περιφερειακού και με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν εν τοις πράγμασι, προφανώς, και με αξιοποίηση της μελέτης Ζέκκου και των στοιχείων της που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν».
Ο περιφερειακός της Καλαμάτας παραδόθηκε τελικώς το 2016, αλλά η… εξαγγελθείσα κυκλοφοριακή μελέτη δεν εκπονήθηκε ποτέ. Γιατί τελικώς αποδείχθηκε ότι ο κ. Νίκας απλώς εξαγόραζε πολιτικό χρόνο μέχρι να «δραπετεύσει» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ουσιαστικά αποδείχθηκε ότι ο κ. Νίκας δεν τολμούσε να τα βάλει με τα κοντόφθαλμα συμφέροντα που αγνοήθηκαν από τους προηγούμενους δημάρχους, προκειμένου να διανοιχθεί η Νέα Είσοδος και να κατασκευαστεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας.
Για τον πολιτικό χρόνο που εξαγοράζει σήμερα σε συνθήκες πλήρους κυκλοφοριακής ασυδοσίας ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, θα συνεχίσουμε σε επόμενο άρθρο.

 

lathanasis@gmai.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 11:33