Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 19:24

Η επίδραση στην οικονομία της Μεσσηνίας των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ στην Costa Navarino

Γράφτηκε από τον

Η επίδραση στην οικονομία της Μεσσηνίας των επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ στην Costa Navarino

Με τη λειτουργία του νέου θερέτρου της Mandarin Oriental στη Γιάλοβα ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο δεύτερος κύκλος επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στη Μεσσηνία.

Οι πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες The Romanos και The Westin Resort που λειτουργούν από το 2010, όπως και τα γήπεδα γκολφ, άνοιξαν το δρόμο για δεκάδες μικρομεσαίες τουριστικές επενδύσεις στον Δήμο Πύλου-Νέστορος και ανέδειξαν την περιοχή σε ταξιδιωτική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Πέρυσι ξεκίνησε η λειτουργία του W Costa Navarino και από προχθές στην ίδια περιοχή στη Γιάλοβα λειτουργεί το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα. Η μεσοπρόθεσμη ευεργετική επίδραση των δύο νέων ξενοδοχείων, τόσο στην τουριστική κίνηση όσο και στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας, αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο κύκλο μικρομεσαίων επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Ανοίγοντας όμως μια παρένθεση εδώ, αξίζει να επισημάνουμε ότι παρά τις μεγάλες επενδύσεις στην Costa Navarino, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος παραμένει κατά βάση αγροτικός, με εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως από την Καλαμάτα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι φεύγουν από την περιοχή μόλις κλείσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία. Επίσης, όταν ξεκινήσει το λιομάζωμα κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης… με συνέπεια να περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες για επέκταση της σεζόν. Στη μεταβατική αυτή περίοδο ο Δήμος Πύλου-Νέστορος λειτουργεί όπως η Παραλία της Καλαμάτας, η οποία έχει κίνηση και ζωντάνια μόνο τη σύντομη θερινή τουριστική σεζόν, ενώ τις υπόλοιπες εποχές θυμίζει… «χωριά Ποτέμκιν». Θεωρητικά, ο δήμος θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει τις υποδομές που απαιτούνται για τη μόνιμη διαμονή των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο (δίκτυα, βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.λπ.). Αυτά όμως γίνονται μόνο στην… Εσπερία -οπότε κάθε φθινόπωρο οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Δυτικής Μάνης επιστρέφουν στην Καλαμάτα.

Από εδώ και πέρα, το μόνο που μένει να δούμε είναι η επίδραση στη μεσσηνιακή οικονομία του τρίτου κύματος επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.: Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε το 2019 ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Navarino Blue μεταξύ Ριζόμυλου και Βελίκας θα δημιουργηθούν «4 μονάδες συνολικής δυναμικότητας περίπου 1.300 κλειδιών και άνω των 3.000 κλινών». Η επένδυση αυτή θα αλλάξει σίγουρα τον ταξιδιωτικό χάρτη της Μεσσηνίας. Και κάτω από προϋποθέσεις ενδέχεται να μετακινήσει, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, το οικονομικό κέντρο του νομού στα δυτικά της Καλαμάτας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός