Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023 12:01

Άβουλοι και βολικοί στα θολά της εξουσίας

Γράφτηκε από τον

Άβουλοι και βολικοί στα θολά της εξουσίας

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμαστε “τρελούς αλλά και καθαρούς” σε μερικά κρίσιμα πόστα για να γίνουμε μια κανονική χώρα.

Όταν λέμε τρελούς, εννοούμε ανθρώπους που δεν ξημεροβραδιάζονται σε πολιτικά γραφεία και σε καφέδες με νταραβερτζήδες κάθε τύπου, αλλά ασχολούνται 24 ώρες, 7 ημέρες, με τη δουλειά τους. Δεν θα τους νοιάζει αν θα τους κράξει το Χ σάιτ ή αν θα τα βάλουν μαζί τους κάποιοι συνδικαλιστές» γράφει ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς και προσθέτει: «Οι πολιτικοί μας προτιμούν δυστυχώς τους βολικούς από τους τρελούς. Έτσι καταλήγουν να επιλέγουν αστυνομικούς σε ανώτατες θέσεις που χρειάζονται GPS για να πάνε από την Ομόνοια στο Σύνταγμα. Προτιμούν τους βολικούς γιατί έχουν κατασκευάσει ένα γκρίζο, θολό και μπερδεμένο σύστημα, όπου τα πάντα περνούν στο τέλος μέσα από τα πολιτικά ή κυβερνητικά γραφεία. Την ώρα της κρίσης ανακαλύπτουν ότι ο βολικός βολεύει μέχρι να καταρρεύσει, μαζί με όλο το σύστημα, και να σε πλακώσει».

Ειλικρινά δεν ξέρω αν η προειδοποίηση του διευθυντή της «Καθημερινής» για τα αίτια της επόμενης καταστροφής θα καταφέρει να ξεπεράσει τα τείχη της κεντρικής εξουσίας. Αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι περισσότεροι άρχοντες της αυτοδιοίκησης θα προσπεράσουν το άρθρο, επειδή προφανώς πιστεύουν πως δεν τους αφορά.

Έτσι κι αλλιώς το «γκρίζο, θολό και μπερδεμένο σύστημα» βολεύει όχι μόνο τους βολικούς και τους νταραβερτζήδες, αλλά κυρίως εκείνους που θα τη βγάλουν καθαρή στην επόμενη «στραβή» διαχέοντας τις ευθύνες στους… προηγούμενους -και στους θεσμούς που οι ίδιοι υπονομεύουν. Αν τυχόν βρεθεί στο διάβα τους κάποιος «τρελός» που θέλει να κάνει τη δουλειά του, αρχικώς θα του πουν «μην ασχολείσαι με τον Χ, είναι δικός μας». Στη συνέχεια θα του ασκήσουν ψυχολογική βία. Και αν τελικώς δεν υποκύψει, θα τον εξοντώσουν οικονομικά και κοινωνικά ώστε να μην έχει τη δύναμη να σταθεί εμπόδιο στα νταραβέρια τους.

Τα υπόλοιπα είναι ωραία λόγια για προεκλογικά φυλλάδια άβουλων αιρετών και για συνέδρια… βολικών παραγόντων, στα οποία ο ένας εκθειάζει το μεγαλείο του άλλου και όλοι μαζί στηρίζουν το «γκρίζο, θολό και μπερδεμένο σύστημα», που επιτρέπει στους νταραβερτζήδες να συνεχίζουν ανενόχλητοι το ξεκοκάλισμα των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός