Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 11:27

Επιδότηση της διαμονής στα χωριά του Ταϋγέτου

Γράφτηκε από τον

Επιδότηση της διαμονής στα χωριά του Ταϋγέτου

Το 2019 στο άρθρο με τίτλο «Ριζοσπαστικές λύσεις για τα χωριά της Αλαγονίας» επισημαίναμε μεταξύ άλλων: «Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Ταϋγέτου λογγώνουν, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται δασικές και να περνούν στην κυριότητα του κράτους... που δεν μπορεί να τις διαφυλάξει από τις πυρκαγιές.

Η καταστροφική αυτή πορεία θα συνεχιστεί μέχρι να αφανιστούν πλήρως τα χωριά του Ταϋγέτου από τον χάρτη. Εννοείται ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Α7 που συνδέει την Καλαμάτα με τη Σπάρτη, αφού οι περισσότεροι εκδρομείς προτιμούν την ασφάλεια του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου από τις επικίνδυνες στροφές της παλιάς εθνικής οδού Καλαμάτα - Σπάρτη. Η κατάσταση όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Απλώς απαιτούνται ριζοσπαστικές πολιτικές, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την περιοχή. Πρώτα από όλα λοιπόν, θα πρέπει να χαρακτηριστούν παραδοσιακοί όλοι οι οικισμοί της Αλαγονίας - και να δοθούν χρήματα και κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να αναπαλαιώσουν τα σπίτια τους. Κυρίως όμως θα πρέπει να παραχωρηθούν δωρεάν, σε όποιον ακτήμονα το επιθυμεί, δασικές (λογγωμένες) εκτάσεις που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες και αύριο απλώς θα καούν, αφού το Δασαρχείο δεν έχει πόρους ούτε για να ανοίξει τους δρόμους που απαιτούνται για την προστασία τους από τη φωτιά. Προσωπικά θα πρότεινα επίσης να κατασκευαστούν και 2-3 παραθεριστικά χωριά με ξύλινες κατοικίες, που θα παραχωρούνται έναντι ενοικίου σε παραθεριστές από όλη τη Ευρώπη. Μόνο με τέτοιους τρόπους η Αλαγονία θα αποκτήσει ξανά ζωή, και η αγορά καταναλωτές για τα τοπικά της προϊόντα. Οποιος πιστεύει ότι αρκεί η συντήρηση των δρόμων και η διανομή λάστιχων για να αναζωογονηθούν τα χωριά του Ταϋγέτου... μάλλον είναι μακριά νυχτωμένος».

Η κατάσταση από τότε μέχρι σήμερα έχει επιδεινωθεί και η φθίνουσα πορεία των οικισμών και των καλλιεργειών δεν πρόκειται να ανακοπεί με τις ισχνές άμεσες χρηματοδοτήσεις της ΟΧΕ Ταϋγέτου που αγγίζει τα 20 εκ. ευρώ. Και 50 εκατ. ευρώ να διασκορπιστούν στα χωριά του Ταϋγέτου τελικώς δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν επιδοτηθεί η διαμονή νέων κατοίκων όχι μόνο με διασφάλιση του εγγυημένου εισοδήματος αλλά και με δωρεάν παροχή διαδικτύου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Όλα τα υπόλοιπα είναι… παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023 11:32