Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 13:36

Η Πελοπόννησος δεν είναι προάστιο της Αθήνας

Γράφτηκε από τον

Η Πελοπόννησος δεν είναι προάστιο της Αθήνας

Μια απλή ανάγνωση των στοιχειών από τα infokiosk της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι αρκετή για να αντιληφθεί ακόμα και ο αδαής αναγνώστης τόσο τον ενδοπεριφερειακό κατακερματισμό της ταξιδιωτικής αγοράς όσο και την πλήρη εξάρτηση της Κορινθίας και της Αργολίδας από την Αττική.

Για λόγους οικονομίας της συζήτησης θα αναφέρουμε μόνο το εξής: Τον Ισθμό επισκέφθηκαν φέτος 154.000 άτομα από συνολικά 66 χώρες που προφανώς δεν κατέβηκαν κάτω από το «αυλάκι» επειδή διέμεναν στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 40.512 από τους 154.000 επισκέπτες του Ισθμού ήταν Αμερικανοί ενώ την ίδια περίοδο η Νότια Πελοπόννησος βλέπει πολίτες των ΗΠΑ κυρίως στις… ταινίες.

Πριν σχολιάσουμε περαιτέρω και για να αποφύγουμε αδικαιολόγητες παρεξηγήσεις οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι περιφερειακές ενότητες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να προωθούν το τουριστικό τους προϊόν όπως αυτές θέλουν με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Για αυτό αν θέλουν και αν κρίνουν σκόπιμο η Κορινθία και η Αργολίδα, μεταξύ άλλων, μπορούν να προσδεθούν στο τουριστικό προϊόν της Αττικής αδιαφορώντας πλήρως τόσο για την ενοποίηση της περιφερειακής ταξιδιωτική αγοράς στην Πελοπόννησο. Εννοείται ότι η πρόσδεση αυτή θα είναι σιωπηλή αφού κανένας παράγοντας δεν πρόκειται να υπονομεύσει φανερά την ενιαία τουριστική αγορά της Πελοποννήσου.

Σε κάθε περίπτωση η ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς δεν πρόκειται επιτευχθεί με διακηρύξεις σε συνέδρια. Θα επιτευχθεί μόνο αν οι επιχειρήσεις και οι περιφερειακές ενότητες αντιληφθούν ότι η πρόσδεση στο τουριστικό προϊόν της Αττικής οδηγεί σε χαμηλό εισόδημα και όχι στο μέγιστο δυνατό κέρδος. Γενικά όμως η Πελοπόννησος και όχι μόνο η διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως προάστιο της Αθήνας και ως συμπληρωματικό αγαθό του τουριστικού προϊόντος της Αττικής. Η Πελοπόννησος θα αναπτυχθεί οικονομικά και θα ανακόψει την δημογραφική ύφεση μόνο αν προβληθεί ως αυτόνομος προορισμός όπως η Κρήτη. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η Πελοπόννησος συνεχίσει να θεωρεί ευεργετικές τις μονοήμερες εκδρομές από την Αθήνα, ο Μοριάς δεν θα καταφέρει να αναπτυχθεί τουριστικά και θα επιβιώνει με ταξιδιωτικά τριήμερα και θερινή σεζόν 40 ημερών.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιανουαρίου 2024 13:43