Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 13:18

Χρονοδιαγράμματα για αφελείς ψηφοφόρους

Γράφτηκε από τον

Χρονοδιαγράμματα για αφελείς ψηφοφόρους

«Εντός του έτους ξεκινά η κατασκευή του άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη» δήλωσε επί λέξει στις 16 Ιουνίου 2022, από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τελικώς, όχι μόνο δεν ξεκίνησε η κατασκευή του δρόμου το 2022, αλλά χρειάζεται ένα θαύμα για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις εντός του 2024. Σύμφωνα μάλιστα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και αν όλα πάνε… δεξιά, προεργασίες ή εργασίες για τμήματα του δρόμου σε δημόσιες εκτάσεις, όπου δεν απαιτούνται απαλλοτριώσεις, θα ξεκινήσουν τέλος της φετινής άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού. Η διάψευση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι πλέον αδύνατον να καλυφθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά δεν κοστίζει στην κυβέρνηση, επειδή προφανώς δεν την πήραν στα σοβαρά ούτε οι πιο φανατικοί νεοδημοκράτες.

Έτσι κι αλλιώς τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα στην Ελλάδα έχουν αξία μόνο για αφελείς και λωτοφάγους ψηφοφόρους, που έχουν την τάση να δίνουν «μία ακόμα ευκαιρία» σε όποιον τους κοροϊδεύει ανοιχτά και ξεδιάντροπα. Όλοι οι υπόλοιποι πλην των αφελών αγνοούν τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα, γιατί αν προγραμματίσουν τη ζωή και τις δουλειές τους με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα καταστραφούν οικονομικά και θα οδηγηθούν στο κοινωνικό περιθώριο. Σε κάθε περίπτωση, κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν παίρνει στα σοβαρά τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα, όταν γνωρίζει ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα οι πολεοδομικές μελέτες του Ασπροχώματος, της Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας, η σύνταξη των οποίων ξεκίνησε το… 1996.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής αναξιοπιστίας όμως, είναι ανέφικτη η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, γι’ αυτό όποιος Μεσσήνιος δεν θέλει να ζήσει με πενταροδεκάρες μεταναστεύει σε χώρες όπου τηρούνται με ευλάβεια τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα. Όσοι μένουν πίσω έχουν πια πολλούς λόγους να ανησυχούν για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, και όχι μόνο για το χρόνο έναρξης της κατασκευής του. Γιατί κοντά 2 χρόνια μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ακόμα δεν έχουν συνταχθεί ούτε οι οριστικές μελέτες: Ούτε για το ίδιο το έργο ούτε και για το τελικό του κόστος (αφού, μεταξύ πολλών άλλων, δεν γνωρίζουμε ούτε το ύψος των απαλλοτριώσεων ούτε αν θα καταβληθούν αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο, εξαιτίας των συνηθισμένων καθυστερήσεων στα ελληνικά δημόσια έργα...).

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός