Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 20:29

Τρεις λαλούν και …δυο ψηφίζουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της απογραφής το 2021 δεν έχουν δοθεί ακόμα στην δημοσιότητα τα στοιχεία για την ηλικιακή διαστρωμάτωση του πληθυσμού των τοπικών κοινοτήτων.

Αν ήμουν οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, θα πίστευα εύκολα ότι η κυβέρνηση σκοπίμως κρύβει τα στοιχεία για να μην αποκαλυφθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος εξαιτίας της μείωσης και της γήρανσης του πληθυσμού. Επειδή δεν πιστεύω όμως τις θεωρίες συνωμοσίας εκτιμώ (ή αν προτιμάτε, θέλω να πιστεύω μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου) ότι τα στατιστικά στοιχεία για την ηλικιακή διαστρωμάτωση του πληθυσμού των τοπικών κοινοτήτων δεν έχουν δημοσιευτεί εξαιτίας των γνωστών ρυθμών του ελληνικού δημοσίου.

Ανεξάρτητα όμως από τους λογούς της καθυστέρησης, αναρωτιέμαι με ποια κριτήρια λαμβάνουν αποφάσεις οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και οι υπουργοί όταν δεν γνωρίζουν αν θα είναι κατοικημένος ένας οικισμός στο τέλος της τρέχουσας αυτοδιοικητικής πενταετίας. Στην πραγματικότητα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ηλικιακή διαστρωμάτωση του πληθυσμού των τοπικών κοινοτήτων απλώς θα επιβεβαιώσουν επισήμως όλα όσα γνωρίζουμε και οι λαϊκιστές πολιτικοί αρνούνται να παραδεχτούν για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αλήθεια ποιος δεν γνωρίζει ότι στους μισούς οικισμούς της Μεσσηνίας κατοικούν μόνο υπερήλικες και ότι σε δέκα χρόνια το αργότερο θα είναι ακατοίκητοι; Αλήθεια ποιος δεν γνωρίζει ότι η αγροτική δραστηριότητα παραμένει ζωντανή χάρη στους μετανάστες και ότι πολλά από τα παιδιά των υπερήλικων κατοίκων δεν ξεχωρίζουν την ελιά από την αγριελιά και την αγκινάρα από το γαϊδουράγκαθο; Αλήθεια ποιος δεν γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σπιτιών στα χωριά της Μεσσηνίας παραμένει κλειστό 330 μέρες το χρόνο ή και ολόκληρο το έτος;

Ουσιαστικά όλοι γνωρίζουν ότι η επαρχία αργοπεθαίνει, αλλά οι πολιτικοί αρνούνται να ομολογήσουν δημοσίως ότι η πολιτική τους απέτυχε και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση της υπαίθρου. Για αυτό και με στόχο να επανεκλεγούν συνεχίζουν να κατασκευάζουν παιδικές χαρές σε χωριά χωρίς παιδιά και γήπεδα σε οικισμούς χωρίς νέους. Για τους ίδιους λόγους κατασκευάζουν μαντρότοιχους σε εκκλησίες χωρίς παπά και σε μοναστήρια χωρίς καλογέρους. Και τελικώς τρεις (πολιτικοί) λαλούν και δυο (υπερήλικες) ψηφίζουν, γιατί κανένας δεν έχει μέλλον σε αυτό τον τόπο

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024 20:32