Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 12:58

Παίζουν την κολοκυθιά με τα δημόσια έργα

Γράφτηκε από τον

Παίζουν την κολοκυθιά με τα δημόσια έργα

Το γνωστό παιχνίδι της κολοκυθιάς θυμίζουν οι δηλώσεις των αιρετών, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι «διαρροές» για το χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των δημόσιων έργων.

Σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με το πρώτο ρεπορτάζ μετά το διαγωνισμό. Και γιατί να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και να μην δοθεί μια παράταση 12 μηνών, αναρωτιέται ο εργολάβος. Και γιατί να δοθεί μόνο μια παράταση και να μην δοθούν τρεις παρατάσεις ως συνήθως, μονολογεί κάποιος σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Και γιατί να δοθούν τρεις παρατάσεις και να μην καθυστερήσει η υπογραφή της σύμβασης μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες, αντιπροτείνει το υπουργείο. Και γιατί να ολοκληρωθούν οι μελέτες, ενώ μπορούμε να ξεκινήσουμε εργασίες από δασικές εκτάσεις, που δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις, αφήνει να διαρρεύσει ο ανάδοχος και το παιχνίδι της κολοκυθιάς συνεχίζεται με κερδισμένους όσους έχουν πρόσβαση στο δημόσιο ταμείο και χαμένους τους πολίτες, που αναρωτιούνται μέχρι πότε θα συνεχιστεί η κοροϊδία.

Σε μια χώρα όμως που δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια των φιλάθλων στον τελικό του Κυπέλλου, η κοροϊδία θα συνεχιστεί μέχρι τελικής πτώσεως -ή αν προτιμάτε μέχρι τελευταίας δεκάρας του προϋπολογισμού των δημόσιων έργων. Η κατάσταση αυτή υπονομεύει τη δημοκρατία, επειδή ολοένα και περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι οι θεσμοί δεν μπορούν να σταματήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Από εκεί και πέρα, δεν έχει καμία σημασία αν οι πολίτες αναζητούν ορθολογικές λύσεις ή αν ασπάζονται ανορθολογικές δοξασίες. Σημασία έχει μόνο ότι οι πολίτες δικαίως δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, που παίζουν την κολοκυθιά με τα χρονοδιαγράμματα των δημόσιων έργων. Σημασία έχει επίσης ότι σπανίως ένα δημόσιο έργο θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης που υπογράφουν το ελληνικό Δημόσιο και οι εργολάβοι.

 Η καταστρατήγηση των δημόσιων συμβάσεων καθιστά αναξιόπιστο το ελληνικό κράτος τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους ξένους επενδυτές. Για αυτό και οι ξένοι επενδυτές όταν αποφασίσουν να ρισκάρουν χρήματα στην Ελλάδα, αναθέτουν τις «δουλειές» σε ντόπιους αχυράνθρωπους που ξέρουν να παίζουν την κολοκυθιά. Και τότε ξεκινά η «διαπραγμάτευση». Γιατί να επενδύσουμε χρήματα αν το Δημόσιο δεν βάλει τα μισά; Και γιατί να βάλει τα μισά το Δημόσιο, αν δεν διορίσει ο τοπικός βουλευτής τους μισούς εργαζόμενους; Και η… κολοκυθιά συνεχίζεται.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 13:00