Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 20:04

Στο επίκεντρο του τουρισμού χωρίς ξενοδοχειακές κλίνες;

Γράφτηκε από τον

Στο επίκεντρο του τουρισμού χωρίς ξενοδοχειακές κλίνες;

Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός στην 1η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού τόνισε: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου φιλοδοξεί να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία DMMO,

με στόχο τη διάρκεια και τη συνέχεια των πολιτικών, την ευθυγράμμιση των εταίρων του οικοσυστήματος τουρισμού και τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Πτωχός «στάθηκε στην ανάγκη συνδυασμού του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα, έθεσε ζητήματα χωροταξικά και αναφέρθηκε στην προοπτική των DMMOs και την υλοποίηση των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Προορισμών».

Ειλικρινά δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού, αλλά θα ήμουν ευγνώμων αν εξηγούσε για ποιο λόγο θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που διαθέτει το 4,5% των ξενοδοχειακών κλινών της Ελλάδας (και το 1,9% των ταξιδιωτικών εσόδων) και δεν θα βρεθούν στο επίκεντρο το Νότιο Αιγαίο, που διαθέτει το 26,5% των ξενοδοχειακών κλινών (και το 27% των ταξιδιωτικών εσόδων) και η Κρήτη, που διαθέτει το 22,4% των ξενοδοχειακών κλινών της Ελλάδας (και το 26,3% των ταξιδιωτικών εσόδων). Προσωπικά θα ανησυχούσα ιδιαίτερα αν κάποιος τοπικός άρχοντας μου έλεγε πως θα παραμελήσει τους προορισμούς του Ναυπλίου και της Καλαμάτας, γιατί θεωρεί πως πρέπει να είναι στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής ο Αχλαδόκαμπος και τα Φιλιατρά.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις του καθενός, στο επίκεντρο του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος θα βρεθούν την τρέχουσα δεκαετία οι προορισμοί της Αθήνας (που θα γίνει ασυναγώνιστος με την προσθήκη των επενδύσεων στο Ελληνικό και στην ακτογραμμή από το Φάληρο) και της Θεσσαλονίκης (που αξιοποιεί τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της από τη Fraport, ενώ το αεροδρόμιο της Καλαμάτας παραμένει «πρωτόγονο», επειδή όταν παραχωρούνταν οι αερολιμένες ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν απασχολημένος με τον πόλεμο της τρόικας και δεν το ιδιωτικοποίησε).

Με απλά λόγια και ανεξάρτητα από τις προθέσεις της περιφερειακής αρχής και τις δηλώσεις της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ανταγωνιστεί τόσο τις ανεπτυγμένες τουριστικά Περιφέρειες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου όσο και τις ανερχόμενες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χρειάζεται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την προσέλκυση μεγάλων ξενοδοχειακών επενδύσεων. Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για εσωτερική κατανάλωση και τίποτε άλλο.

 lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός