Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 15:43

Χωρίς αφήγημα και… όπου βγει

Γράφτηκε από τον

Χωρίς αφήγημα και… όπου βγει

Επτά μήνες μετά τις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και πλην της δημοτικής αρχής Καλαμάτας καμία άλλη τοπική αρχή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει ένα πειστικό αφήγημα για την οικονομική ανάπτυξη και την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Ανοίγοντας παρένθεση αξίζει να επισημάνουμε πως σκοπός της παρούσας ανάλυσης δεν είναι να εξετάσει αν το πολιτικό αφήγημα είναι εφαρμόσιμο. Για αυτό δεν θα εξετάσουμε αν το αφήγημα της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για την κλιματική ουδετερότητα θα έχει τελικώς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ή αν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς. Αντιθέτως θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους λόγους, για τους οποίους τόσο οι υπόλοιπες δημοτικές αρχές όσο και η περιφερειακή αρχή πολιτεύονται χωρίς κεντρικό αφήγημα και… όπου βγει.

Η μέχρι τώρα πολιτική πορεία των τοπικών αρχών υπηρετεί τη διαχειριστική λογική της κεντρικής εξουσίας, που με τη σειρά της εδράζεται πάνω στο αφήγημα της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ουσιαστικά τόσο οι δημοτικές αρχές (πλην Καλαμάτας) όσο και η περιφερειακή αρχή επιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό όσους υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Ανεξάρτητα από την ορθότητα αυτού του ισχυρισμού είναι τουλάχιστον εμφανής η άρρηκτη σχέση που συνδέει τις τοπικές αρχές με την κυβέρνηση και η οποία υποκαθιστά τη θεσμική σύνδεση των αιρετών με το εκλογικό σώμα.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον οι τοπικοί άρχοντες ενδιαφέρονται κυρίως για την υπεράσπιση του κυβερνητικού αφηγήματος, με στόχο να διατηρηθούν οι πολιτικές ισορροπίες που θα διασφαλίσουν το κομματικό χρίσμα ή την ανοχή του Μαξίμου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εννοείται ότι στον βωμό του κυβερνητικού αφηγήματος θυσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός τοπικών συμφερόντων, που προφανώς ξεφεύγει από την προκρούστεια κλίνη της κεντρικής εξουσίας. Για παράδειγμα: Οι τοπικές αρχές αδιαφορούν πλήρως για τον σιδηρόδρομο αν και είναι στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες, επειδή είναι εκτός κυβερνητικής ατζέντας.

Με αυτό τον τρόπο οι δήμοι και οι Περιφέρειες μετατρέπονται σταδιακά σε τοπικές διευθύνσεις των υπουργείων. Ταυτόχρονα οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης χάνουν την εξουσία, που τους παρέχει το εκλογικό σώμα για να υπερασπιστούν τα τοπικά συμφέρονται και γίνονται «μαϊντανοί» σε κυβερνητικές εκδηλώσεις και… λιτανείες.

 lathanasis@yahoo.gr