Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 15:02

 Λόγια του αέρα για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

 Λόγια του αέρα για την Πελοπόννησο

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο χαμηλός Περιφερειακός Δείκτης Κοινωνικής Προόδου ελάχιστα θα απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφενός επειδή πολιτικοί και δημοσιογράφοι προτιμούν να μιλούν περί ανέμων και υδάτων και αφετέρου γιατί η άρχουσα τάξη προτιμά να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το επικοινωνιακό χαλί της αερολογίας.

Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατατάσσεται στη 219η θέση ανάμεσα στις 236 Περιφέρειες της Ευρώπης με βάση τον Περιφερειακό Δείκτη Κοινωνικής Προόδου της ΕΕ (EU-SPI), που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκεντρώνει 73,5 βαθμούς με μέσο όρο στην ΕΕ τους 100 βαθμούς και ξεπερνά στην Ελλάδα μόνο τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (73,1 βαθμοί) και Στερεάς Ελλάδας (72,2 βαθμοί). Στις τρεις κύριες κατηγορίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με μέσο όρο στην ΕΕ τους 100 βαθμούς, συγκεντρώνει 78,1 βαθμούς στις «Βασικές ανάγκες», 81,6 στα «Θεμέλια της ευημερίας» και μόλις 59,5 βαθμούς στην κατηγορία «Ευκαιρία». Ο χαμηλός δείκτης στην κατηγορία «Ευκαιρία» οφείλεται κυρίως στον μικρό βαθμό 37,5 της υποκατηγορίας «Ανώτερη εκπαίδευση».

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να έχεις μεταπτυχιακό στην ανάλυση δεδομένων για να καταλάβεις, από την πρώτη κιόλας ανάγνωση, ότι ο Δείκτης Κοινωνικής Προόδου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφει εκτός από το δυσάρεστο παρελθόν και ένα δυσοίωνο μέλλον. Ο βαθμός 59,5 στην κατηγορία «Ευκαιρία» και 37,5 στην υποκατηγορία «Ανώτερη εκπαίδευση» διαψεύδει κατηγορηματικά τους λαϊκιστές πολιτικούς, που υπόσχονται να μεγεθύνουν την οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με… αέρα κοπανιστό.

Και για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 14.407 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 51,3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 μελών (28.050 ευρώ), για να ξεφύγει από τον βάλτο της οικονομικής στασιμότητας πρέπει να δημιουργήσει χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, για να προσελκύσει εργαζόμενους ανώτερης εκπαίδευσης. Επειδή όμως η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική για την προσέλκυση επενδύσεων, συνεχίζουμε ακόμα να ακούμε λόγια του αέρα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός