Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 20:19

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Πελοποννήσου

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα αναξιοποίητα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου είναι οι αρχαιολογικοί χώροι, που ενώ μπορούν να προσελκύσουν εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, δεν έχουν συνδεθεί μέχρι τώρα με το πελοποννησιακό τουριστικό προϊόν και για αυτό παραμένουν συμπληρωματικά προϊόντα της τουριστικής Αθήνας (κυρίως οι Μυκήνες και η Επίδαυρος) ή της κρουαζιέρας (Αρχαία Ολυμπία).

Πριν συνεχίσουμε το σχολιασμό, και για να μην μιλάμε στον αέρα όπως οι περισσότεροι στην Ελλάδα, ας θυμηθούμε κάποια στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις επισκέψεις των αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου και της Ελλάδας: Το 2023 καταγράφηκαν λοιπόν στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας 13,4 εκατ. επισκέψεις Ελλήνων και αλλοδαπών, ενώ το ίδιο έτος οι αφίξεις αλλοδαπών στη χώρα μας ξεπέρασαν τα 32 εκατ. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν στην Ακρόπολη Αθηνών 3,9 εκατ. επισκέψεις, στην Κνωσό 959.110, στην Επίδαυρο 525.982, στους Δελφούς 482.293, στην Αρχαία Ολυμπία 481.211, στη Σπιναλόγκα 408.066 και στις Μυκήνες 401.366. Στην Πελοπόννησο μεγάλο αριθμό επισκέψεων έχουν το Φρούριο Παλαμηδίου (278.194), η Αρχαία Κόρινθος (210.48) και ο Μυστράς (151.508).

Στη Μεσσηνία καταγράφηκαν στο Κάστρο Μεθώνης 79.820 επισκέψεις, στην Αρχαία Μεσσήνη 71.382 επισκέψεις, στο Φρούριο Πύλου 43.046, στο Ανάκτορο του Νέστορα 26.892, στο Κάστρο Καλαμάτας 14.671 και στην Περιστεριά 2.316 επισκέψεις.

Με την πρώτη ανάγνωση διαπιστώνουμε ότι από τους 7 πιο επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα οι 3 (Επίδαυρος, Αρχαία Ολυμπία και Μυκήνες) βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Επειδή όμως οι αρχαιολογικοί χώροι της Πελοποννήσου δεν είναι συνδεδεμένοι με το τουριστικό προϊόν της, πέρυσι είχαμε μόνο 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και 2,7 εκατ. στη Δυτική Ελλάδα, ενώ η Αττική που φιλοξενεί την Ακρόπολη είχε 44,3 εκατ. διανυκτερεύσεις και η Κρήτη που φιλοξενεί την Κνωσό είχε 45,8 εκατ. διανυκτερεύσεις αλλοδαπών επισκεπτών.

 Σε κάθε περίπτωση, είναι ορατή με την πρώτη ανάγνωση η σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων της Αργολίδας και της Κορινθίας με τον τουρισμό της Αττικής και του λόγου το ασφαλές επιβεβαιώνει ο αριθμός των επισκέψεων στα μνημεία της Νότιας Πελοποννήσου που είναι μακριά από την Αθήνα. Επίσης ο μικρός αριθμός διανυκτερεύσεων στην Αρχαία Ολυμπία αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου παραμένουν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν στο λιμάνι του Κατάκολου.

Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν στο Δήμο Καλαμάτας προβληματίζονται για τον μικρό αριθμό επισκεπτών του Κάστρου της πόλης και αν θεωρούν ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια για την προβολή και τη σύνδεση του μνημείου με το τουριστικό προϊόν της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Είμαι βέβαιος όμως ότι οι γειτονιές του Κάστρου της Καλαμάτας αν και είναι οι ομορφότερες της πόλης, δεν είναι ακόμα ταξιδιωτικός προορισμός. Κλείνοντας θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω την, κατά τη γνώμη μου, χαμηλή επισκεψιμότητα του Ανακτόρου του Νέστορα, που σε μια κανονική χώρα θα είχε τουλάχιστον τους μισούς επισκέπτες των Μυκηνών. Στη Μεσσηνία όμως, που ο καθένας θεωρεί το χωριό του ομφαλό της γης, το Ανάκτορο του Νέστορα παραμένει στα αζήτητα και η Αρχαία Θουρία… απροσπέλαστη και εκτός του ταξιδιωτικού χάρτη.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός