Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2024 13:41

Σούρτα - φέρτα στα υπουργεία

Γράφτηκε από τον

Σούρτα - φέρτα στα υπουργεία

Στο χθεσινό άρθρο με τίτλο «Οι παρατάξεις έχουν συνέχεια» υπενθυμίσαμε την 30χρονη ιστορία του δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να τονίσουμε την απολίτικη στάση των περιφερειακών συμβούλων, που αρνούνται το ιστορικό παρελθόν της παράταξής τους και συμπεριφέρονται σαν να ξεκίνησε η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πριν πέντε μήνες.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην προκαλούνται λανθασμένες εντυπώσεις, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Τύπος δεν είναι αρμόδιος να κρίνει αν είναι αποτυχημένος ή επιτυχημένος πολιτικός ο πρώην νομάρχης Δημήτρης Δράκος, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο τέως περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Και οι τρεις κρίθηκαν από το εκλογικό σώμα ή το κόμμα τους και το έργο τους προφανώς θα αποτιμηθεί, πάντα μέσα στο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής τους, από τον ιστορικό του μέλλοντος.

Από εκεί και πέρα ευθύνη τόσο των δημοσιογράφων όσο και των περιφερειακών συμβούλων είναι να καταγράψουν και να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της πολιτικής που ασκήθηκε στο παρελθόν, με στόχο να διορθωθούν τα λάθη και να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι καλές πρακτικές. Και ενώ λοιπόν όλοι οι στατιστικοί δείκτες καταγράφουν την οικονομική υστέρηση της Πελοποννήσου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνούνται το παρελθόν τους και ταυτόχρονα συνεχίζουν την ίδια πολιτική που οδήγησε στα αρνητικά αποτελέσματα. Αν απλώς διαχειρίζονται επικοινωνιακά το «αμαρτωλό παρελθόν», με στόχο να αλλάξουν πολιτική, πραγματικά είναι μικρό το κακό και δεν αξίζει να ασχοληθούμε με την απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας. Αντιθέτως είναι πραγματικά επικίνδυνοι αν πιστεύουν ειλικρινά ότι θα καταφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα ακολουθώντας την ίδια ακριβώς πολιτική, που παγίδεψε την οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον βάλτο της στασιμότητας.

Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν πλέον δημογραφικά περιθώρια για σούρτα - φέρτα στα υπουργεία και νέες υποσχέσεις υπουργών για θέματα που λιμνάζουν από την εποχή των διορισμένων υπουργών. Σε μια κανονική χώρα τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι θα είχαν καθίσει ήδη στο τραπέζι του διαλόγου, για να αναζητήσουν λύσεις στα αδιέξοδα του παρελθόντος. Και τότε θα διαπίστωναν ότι παντού στον κόσμο πλούσιες είναι οι Περιφέρειες που έχουν πραγματικές αρμοδιότητες και πόρους για να ασκήσουν ανταγωνιστική πολιτική. Τα σούρτα - φέρτα στα υπουργεία και οι δημόσιες σχέσεις με τα κυβερνητικά στελέχη δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 lathanasis@yahoo.gr