Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 10:42

Οι παρατάξεις έχουν συνέχεια

Γράφτηκε από τον

Οι παρατάξεις έχουν συνέχεια

Ο δεύτερος βαθμός της αιρετής αυτοδιοίκησης θεσπίστηκε το 1994, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση λειτούργησε μέχρι το 2010 και από το 2011 μέχρι σήμερα λειτουργεί στη θέση της η περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Τη μακροχρόνια αυτή ιστορία του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης αγνοούν επιδεικτικά πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου, που συμπεριφέρονται στις συνεδριάσεις σαν να ξεκίνησε η λειτουργία του θεσμού πριν πέντε μήνες. Ανεξάρτητα όμως από τα επικοινωνιακά καμώματα των περιφερειακών συμβούλων, ιστορία δεν έχει μόνο ο θεσμός του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης αλλά και οι παρατάξεις που τον υπηρετούν. Οι παρατάξεις λοιπόν, όπως και τα κόμματα, όπως και το κράτος, έχουν συνέχεια και δεν μηδενίζεται το κοντέρ κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ή η περιφερειακή αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον επικίνδυνος όποιος αιρετός πιστεύει ή ισχυρίζεται απλώς ότι η οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προέκυψε με παρθενογένεση. Η οικονομική κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι προϊόν της πολιτικής που άσκησαν τα τελευταία 30 χρόνια τόσο οι ελληνικές κυβερνήσεις όσο και οι αιρετοί του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Στους νομάρχες και τους περιφερειάρχες της τελευταίας τριακονταετίας πρέπει να πιστωθούν κάποια μεγάλα βήματα που έγιναν και προφανέστατα να χρεωθούν οι παραλείψεις και τα λάθη. Αντιστοίχως σε παρατάξεις που έμειναν διαρκώς στα έδρανα της αντιπολίτευσης πρέπει να πιστωθεί η εποικοδομητική κριτική και να χρεωθούν ο λαϊκισμός και οι εμμονές, που έθεσαν εμπόδια στην πρόοδο. Κάπου εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι οι περισσότερες αυτοδιοικητικές παρατάξεις, όπως παντού στον κόσμο, συνδέονται ευθέως με κοινοβουλευτικά κόμματα και για αυτό η πολιτική που ασκούν είναι δύσκολο να διαχωριστεί από τις αρχές που πρεσβεύει το πατρικό κόμμα.

Ειδικά στην Πελοπόννησο θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί ότι στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης κυριάρχησαν οι πολιτικοί που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και οι οποίοι, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, άλλος υπηρέτησε τα συντηρητικά και άλλος τα φιλελεύθερα ιδανικά του γαλάζιου κόμματος. Σε αυτούς λοιπόν θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί στον μεγαλύτερο βαθμό και η επιτυχία ή η αποτυχία της πολιτικής στην Πελοπόννησο. Σε αυτούς θα πιστωθούν ή θα χρεωθούν αντίστοιχα και τα έργα ΣΔΙΤ 750 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» στην Πελοπόννησο και τα οποία σχεδιάστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές. Όποιος διαφωνεί ή δεν «θυμάται», ας ρωτήσει τον βουλευτή Περικλή Μαντά ποια έργα προωθούσε ως αντιπεριφερειάρχης και «τρέχουν» σήμερα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός