Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 14:04

Η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Ηράκλειο

Γράφτηκε από τον

Η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Ηράκλειο

Η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με το Ηράκλειο, αν στηριχτεί έμπρακτα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης μπορεί να αυξήσει τις ταξιδιωτικές ροές μεταξύ των δυο περιοχών.

Αν όμως η αεροπορική σύνδεση στηριχτεί μόνο με λόγια όπως η γραμμή Καλαμάτα - Θεσσαλονίκη τότε και τα δρομολόγια μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα εξυπηρετούν τελικώς μόνο φοιτητές και ομογενείς της μιας περιοχής που κατοικούν στην άλλη.

Και για να μη θεωρηθούμε αφελείς, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν περιμένουμε από την περιφερειακή αρχή να στηρίξει την δημόσια συγκοινωνία του Αερολιμένα Καλαμάτας με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αυτά γίνονται μόνο στην Ευρώπη όπου υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση των αεροδρομίων με τις πόλεις σαν αυτή που συνδέει τον Αερολιμένα «Ελ Βενιζέλος με τους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας. Για αυτό δεν περιμένουμε να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας Πελοποννήσιοι από την Κορινθία και την Αχαΐα. Ας ταξιδέψουν από τους άλλους νομούς και θα είμαστε ευτυχείς για την προώθηση της περιφερειακής συνείδησης.

Επίσης τη θερινή περίοδο δεν περιμένουμε χιλιάδες Κρητικούς να έρθουν στην Πελοπόννησο γιατί γνωρίζουμε ότι εργάζονται ή έχουν τουριστικές επιχειρήσεις και για αυτό μόνο αν παραστεί μεγάλη ανάγκη εγκαταλείπουν το νησί τους το καλοκαίρι. Οι Κρητικοί θα έρθουν ευκολότερα στην Πελοπόννησο τη χειμερινή σεζόν, όταν δεν έχουν τουρισμό στο νησί τους, αν και εφόσον πειστούν ότι ο προορισμός του Μοριά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους καταξιωμένους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αν οι Πελοποννήσιοι πολιτικοί και επιχειρηματίες πιστεύουν ότι θα έρθουν χιλιάδες Κρητικοί επειδή ο Μοριάς είναι «ευλογημένος τόπος» γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι «ευλογημένες» είναι μόνο οι διαφημιστικές καμπάνιες που αποδεδειγμένα προσελκύουν επισκέπτες ακόμα και σε «άγονες» περιοχές.

Από εκεί και πέρα όποιος πιστεύει ότι θα έρθουν στην Πελοπόννησο, μέσω Κρήτης, αλλοδαποί επισκέπτες μάλλον έχει στο μυαλό του συγκεκριμένο ταξιδιωτικό κοινό θαυμαστών του Μινωικού και Μυκηναϊκού Πολιτισμού, που προφανώς θα ερχόταν στο Μοριά ακόμα και… μονόξυλο. Ο κάτοικος του Μάντσεστερ ή του Εδιμβούργου δύσκολα θα αλλάξει αεροπλάνο για να φτάσει στον προορισμό του. Όταν υπάρχει αεροπορική σύνδεση θα έρθει απευθείας από το Μάντσεστερ στην Καλαμάτα. Αν δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση με την Πελοπόννησο θα πάει από το Εδιμβούργο για διακοπές στην Κρήτη. Ταξιδιώτες από το Εδιμβούργο στην Πελοπόννησο θα έρθουν μόνο με απευθείας πτήση και για αυτό είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του Αερολιμένα της Καλαμάτας. Όταν και αν το νέο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου γίνει Hub για την Ασία, την Αυστραλία και την Αμερική θα συζητήσουμε για τη σύνδεση του με την Καλαμάτα και τους λόγους για τους οποίους η Πελοπόννησος δεν διεκδίκησε πότε να γίνει διεθνής αεροπορικός κόμβος.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός