Τρίτη, 11 Ιουνίου 2024 15:52

Μία εφαρμογή για κάθε… πρόβλημα

Γράφτηκε από τον

Μία εφαρμογή για κάθε… πρόβλημα

Την πρώτη τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις εντυπώσεις και σε μεγάλο βαθμό τις εκλογές του 2023 με τις εφαρμογές του gov.gr, που δημιούργησε ο τότε υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων το gov.gr λειτούργησε άψογα την περίοδο της πανδημίας κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους, πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία του 2010, για το κυβερνητικό έργο. Οι περισσότεροι Έλληνες πίστεψαν τότε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα οδηγήσει σε περιορισμό της γραφειοκρατίας και αύξηση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Οι ελπίδες σύντομα αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς οι ψηφιακές εφαρμογές δεν οδήγησαν ούτε σε μείωση της γραφειοκρατίας ούτε σε μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Για την ακρίβεια, αυξήθηκε και η ψηφιακή γραφειοκρατία, ενώ παραμένει σταθερός ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, που διεκπεραίωνε τις εργασίες που πλέον γίνονται μέσω εφαρμογών. Ουσιαστικά η γραφειοκρατία άλλαξε μορφή και πλέον τις δημόσιες υποθέσεις διεκπεραιώνουν λογιστές και μηχανικοί, καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους τον τεράστιο όγκο εφαρμογών του gov.gr. Εννοείται ότι οι πολίτες επιβαρύνονται με το κόστος της αμοιβής των λογιστών και των μηχανικών. Την ίδια ώρα τόσο ο δημόσιος τομέας (ΔΟΥ, δήμοι, κ.λπ.) όσο και ο ιδιωτικός (τράπεζες, κοινωφελείς επιχειρήσεις) στέλνουν τους πολίτες άμεσα ή έμμεσα σε λογιστές και μηχανικούς, για να απαλλαγούν από τις εργασίες που διεκπεραίωναν πριν το gov.gr.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η ψηφιακή παράνοια, καθώς γραφειοκράτες και πολιτικοί δημιουργούν μια ψηφιακή εφαρμογή… διά πάσα νόσο και πάσα ανοησία μπορεί να σκεφτεί όποιος δεν θέλει να εργαστεί ή να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ο σχεδιασμός της ψηφιακής πλατφόρμας για την πυροπροστασία, που προκάλεσε την αρνητική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να γνωρίζεις πολλά για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να αντιληφθείς ότι ανεφάρμοστη είναι και η εφαρμογή «My Coast» για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες. Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να την εφαρμόσει, θα προκαλέσει… κοινωνική εξέγερση. Για αυτό και η εφαρμογή θα παραμείνει ανεφάρμοστη, όπως και οι περισσότεροι νόμοι του ελληνικού κράτους.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός