Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 22:31

Δυσαρεστημένοι κάτοικοι στην «ευτυχισμένη πόλη» Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Δυσαρεστημένοι κάτοικοι στην «ευτυχισμένη πόλη» Καλαμάτα

Η είδηση για την κατάταξη της Καλαμάτας στην 236η θέση του Happy City Index, προφανώς παραξένεψε πολλούς, που δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ολόκληρο το ρεπορτάζ και άρχισαν να διαμαρτύρονται επειδή διαφωνούν με τον τίτλο.

Καταρχάς και πριν σχολιάσουμε όσους έχουν άρνηση ανάγνωσης και πρόβλημα κατανόησης ενός κειμένου, αξίζει να επισημάνουμε ότι δυσαρεστημένοι κάτοικοι υπάρχουν ακόμα και στον… παράδεισο. Έτσι και αλλιώς ένας άνεργος δεν είναι ευτυχής, ακόμα και αν μειωθεί η ανεργία στο 0,5%. Ένας άνεργος είναι 100% άνεργος και είναι δυστυχής, όπως και ο πολίτης που αισθάνεται αδικημένος επειδή παίρνει χαμηλό μισθό σε σχέση με αυτά που προσφέρει.

Από εκεί και πέρα η προσπάθεια να δημιουργηθούν δείκτες μέτρησης του βιοτικού επιπέδου προφανώς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού οι αμιγώς οικονομικοί δείκτες δεν λένε την απόλυτη αλήθεια ούτε για την κατανομή του εισοδήματος ούτε για την ποιότητα και το είδος των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες. Μια τέτοια προσπάθεια μέτρησης του βιοτικού επιπέδου είναι και η κατάταξη του Happy City Index, που «περιλαμβάνει όλες εκείνες τις πόλεις, των οποίων η δραστηριότητα μπορεί να μετρηθεί με βάση αντικειμενικά, διαφανή και επαληθεύσιμα δεδομένα». Τη διευκρίνιση αυτή δεν διάβασαν όσοι διαβάζουν μόνο τίτλους, επειδή έχουν άρνηση ανάγνωσης κειμένου και δεν κατάλαβαν όσοι έχουν πρόβλημα κατανόησης κειμένου και για αυτό μεταξύ άλλων γράφουν εκτός θέματος σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

 Η Καλαμάτα λοιπόν συγκρίθηκε μόνο με «πόλεις, των οποίων η δραστηριότητα μπορεί να μετρηθεί με βάση αντικειμενικά, διαφανή και επαληθεύσιμα δεδομένα». Για να έχει όμως μια πόλη «αντικειμενικά, διαφανή και επαληθεύσιμα δεδομένα» πρέπει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα των ελίτ δήμων που έχουν την οικονομική άνεση, την ελευθερία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να διαθέτουν δεδομένα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χιλιάδες δήμοι και πόλεις σε όλο τον κόσμο δεν έχουν τη δυνατότητα ή τη βούληση να προσφέρουν αντικειμενικά, διαφανή και επαληθεύσιμα δεδομένα για την ενημέρωση των πολιτών. Η ένταξη και μόνο της Καλαμάτας σε αυτή την ελίτ κατηγορία προφανώς και είναι μια επιτυχία που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Από την άλλη πλευρά, μόνο η ύπαρξη μετρήσιμων στοιχείων δεν κάνει τους πολίτες ευτυχείς. Στο αυριανό φύλλο θα αναλύσουμε τη βαθμολογία της Καλαμάτας στις επιμέρους κατηγορίες του Happy City Index, για να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πόλης, όπως καταγράφονται σε αυτό τον δείκτη.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός