Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 14:42

Η Καλαμάτα στον Happy City Index: Συνειδητή στρατηγική και ανίσχυρη οικονομία

Γράφτηκε από τον

Η Καλαμάτα στον Happy City Index:  Συνειδητή στρατηγική και ανίσχυρη οικονομία

Η Καλαμάτα κατέκτησε την 236η θέση του Happy City Index, επειδή συγκρίθηκε μόνο με «πόλεις, των οποίων η δραστηριότητα μπορεί να μετρηθεί με βάση αντικειμενικά, διαφανή και επαληθεύσιμα δεδομένα».

 Αυτό επισημάναμε στο χθεσινό άρθρο τονίζοντας παράλληλα: «Για να έχει όμως μια πόλη “αντικειμενικά, διαφανή και επαληθεύσιμα δεδομένα” πρέπει να ανήκει στον σκληρό πυρήνα των ελίτ δήμων που έχουν την οικονομική άνεση, την ελευθερία, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία να διαθέτουν δεδομένα», αλλά «από την άλλη πλευρά, μόνο η ύπαρξη μετρήσιμων στοιχείων δεν κάνει τους πολίτες ευτυχείς». Από εκεί και πέρα μόνο η ανάλυση της βαθμολογίας των επιμέρους πέντε βασικών κατηγοριών μπορεί να οδηγήσει σε εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το ποσοστό των ευτυχισμένων πολιτών σε μια «happy city».

Με άριστα λοιπόν τον βαθμό 400, η Καλαμάτα συγκέντρωσε με φθίνουσα σειρά 285,2 βαθμούς στην κατηγορία Διακυβέρνηση, 268,7 στην κατηγορία Πολίτες, 251,5 στην κατηγορία Οικονομία, 244,5 στην κατηγορία Περιβάλλον και 178 στην κατηγορία Κινητικότητα.

Διαπιστώνουμε ότι η Καλαμάτα συγκέντρωσε την καλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία Διακυβέρνηση, που περιλαμβάνει τους τομείς: α) Συμμετοχή των κατοίκων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. β) Διαφάνεια στη λειτουργία και διαφάνεια των δεδομένων. γ) Προσβασιμότητα στις δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και δ) Συνειδητές στρατηγικές. Εκτιμώ ότι σημαντικό βαθμό στη διαμόρφωση της υψηλής βαθμολογίας διαδραμάτισε η συμμετοχή στο δίκτυο των κλιματικά ουδέτερων πόλεων, ενώ σημαντική είναι και η προσβασιμότητα στις δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στον αντίποδα, η Καλαμάτα πήρε τον χαμηλότερο βαθμό στην κατηγορία Κινητικότητα, που περιλαμβάνει τους τομείς: α) Χρήση των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στις μεταφορές. β) Προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς. γ) Ασφάλεια του συστήματος μεταφορών. δ) Διαφάνεια των δεδομένων μεταφορών. δ) Διαθεσιμότητα πολυτροπικών μεταφορών. Ουσιαστικά διαπιστώνουμε ότι η Καλαμάτα πήρε χαμηλό βαθμό στην κατηγορία Κινητικότητα, επειδή δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας, η οποία εξυπηρετεί κυρίως τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.

Ο χαμηλός βαθμός της Κινητικότητας σε συνδυασμό με τον μέτριο βαθμό της Οικονομίας (που είναι ο χαμηλότερος των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων: Αθήνα 306, Χανιά 290, Θεσσαλονίκη 283,5, Πάτρα 260,5) δύσκολα μπορεί να αποκρύψει τον μεγάλο αριθμό δυσαρεστημένων πολιτών μιας πόλης, που έχει «συνειδητή στρατηγική» αλλά δεν έχει ισχυρή οικονομία και αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία. Κοντολογίς, η Καλαμάτα βρίσκεται στη 236η θέση του Happy City Index χάρη στις επιδόσεις της στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη μετρήσιμη συνειδητή στρατηγική της, αλλά αν δεν βελτιώσει άμεσα τους οικονομικούς δείκτες, πιο εύκολα θα βρεθεί εκτός του Happy City Index των 250 πόλεων παρά θα ανέβει θέση στην κλίμακα. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο οι δυσαρεστημένοι πολίτες να φύγουν για happy cities με υψηλότερους μισθούς και να μείνουν στην Καλαμάτα μόνο ευτυχισμένοι συνταξιούχοι και δημιουργοί συνειδητών στρατηγικών.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός