Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 10:55

Επικοινωνιακές σκιές πάνω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον

Επικοινωνιακές σκιές πάνω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Όταν η επικοινωνιακή σκιά του τότε περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη κάλυπτε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ελάχιστοι δημοσιογράφοι τολμήσαμε να καταγράψουμε τα όσα διαδραματίζονταν στις συνεδριάσεις, χωρίς να εξυμνούμε την εξουσία ή να παρουσιάζουμε επιλεκτικά τα γεγονότα.

Για τον πραγματικό αντίκτυπο εκείνης της δημοσιογραφικής δουλειάς και τις επιπτώσεις της απουσίας των δημοσιογράφων από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, η σημερινή περιφερειακή αρχή μπορεί να μάθει πολλά αν ρωτήσει τον βουλευτή Περικλή Μαντά, τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη και τον τότε επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκο Γόντικα.

Προσωπικά, δεν επιτέλεσα κανένα λειτούργημα, όπως διαδίδουν ότι έκαναν όσοι διεκδικούν βραβεία από την εξουσία. Απλώς έκανα καλά τη δουλειά μου, επειδή πιστεύω ότι η πρόοδος της Ελλάδας απαιτεί από όλους να εργάζονται συνειδητά και αποτελεσματικά. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα μπορέσω να συνεχίσω να προσφέρω αποτελεσματικά τις υπηρεσίες μου αν δημιουργηθούν νέες σκιές πάνω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σκιές πολύ πιο απειλητικές από την αλαζονεία της δεύτερης θητείας του πρώην περιφερειάρχη. Και όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο εμφάνισης αντιδημοκρατικών αυτοδιοικητικών σχηματισμών, είτε δεξιών είτε αριστερών, είναι εκτός πραγματικότητας. Για να προλάβουμε τέτοιες εξελίξεις, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η σκιά της αλαζονείας διαφέρει από το σκοτάδι του φασισμού και ότι κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

Από εδώ και πέρα, η δουλειά των δημοσιογράφων σε περιφερειακό επίπεδο δυσχεραίνεται σημαντικά λόγω του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων σε επιτροπές που λειτουργούν ουσιαστικά κρυφά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και τυπικά οι δημοσιογράφοι μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης  όλες τις συνεδριάσεις, η έλλειψη πόρων στα μέσα ενημέρωσης καθιστά αδύνατη τη συνεχή κάλυψη όλων των συνεδριάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να παραμένουν ανενημέρωτοι, ακόμα και για αποφάσεις που λαμβάνονται ομόφωνα. Το παράδειγμα του ειδικού χωροταξικού του τουρισμού, που δεν ξέρουμε ούτε τι πρότεινε η πλειοψηφία, είναι χαρακτηριστικό. Δεν επιθυμούμε να γίνουμε γραφικοί επαναλαμβάνοντας συνεχώς τους ίδιους κινδύνους. Γι' αυτό απευθυνόμαστε για τελευταία φορά στην περιφερειακή αρχή, προτρέποντάς την να ζητήσει τη γνώμη του βουλευτή Περικλή Μαντά, της διοικήτριας του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένης Αλειφέρη και του πρώην επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκου Γόντικα, ώστε να κατανοήσει την αναγκαιότητα της διαδικτυακής καταγραφής των συνεδριάσεων των αιρετών οργάνων.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024 11:03