Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 11:13

Τουριστική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

Τουριστική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο

Η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεκινούν κάθε τουριστική σεζόν από δυσμενή θέση εξαιτίας του ελλείμματος ξενοδοχειακών κλινών.

Από την ίδια δυσμενή θέση ξεκινούν και στον επενδυτικό στίβο, καθώς οι περισσότεροι ορθολογικοί επενδυτές προτιμούν να δημιουργήσουν μια ξενοδοχειακή μονάδα σε μια ανεπτυγμένη τουριστικά Περιφέρεια με εκατομμύρια επισκέπτες και χιλιάδες διεθνείς πτήσεις, αντί να ρισκάρουν τα χρήματά τους σε έναν ανερχόμενο προορισμό, που δεν διαθέτει την κρίσιμη μάζα των τουριστικών κλινών που απαιτούνται, για να συνδεθεί αεροπορικώς με νέες αγορές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, διαθέτει 40.134 κλίνες, η Αττική 67.398, η Κεντρική Μακεδονία 92.723, τα Ιόνια Νησιά 106.998, η Κρήτη 196.586 και το Νότιο Αιγαίο 236.011 κλίνες. Σύμφωνα επίσης με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2023 η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε ταξιδιωτικά έσοδα 383,2 εκατ. ευρώ, η Αττική 3,786 δισ. ευρώ, η Κεντρική Μακεδονία 1,514 δισ. ευρώ, τα Ιόνια Νησιά 2,038 δισ. ευρώ, η Κρήτη 5,196 δισ. ευρώ και το Νότιο Αιγαίο 5,340 δισ. ευρώ. Διαβάζοντας τα στοιχεία, δεν χρειάζεται να είσαι κάτοχος διδακτορικού τίτλου για να αντιληφθείς την άρρηκτη σχέση που συνδέει τον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών με τα ταξιδιωτικά έσοδα και την τουριστική ανάπτυξη.

Η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αν πραγματικά ήθελαν τουριστική ανάπτυξη, θα κινούσαν γη και ουρανό ώστε να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε ξενοδοχεία. Και επειδή σε μια χρεοκοπημένη χώρα τα κίνητρα δεν μπορεί να είναι οικονομικά, θα είναι κυρίως χωροταξικά και πολεοδομικά. Έτσι κι αλλιώς, είναι λάθος η χωροταξική εξίσωση των κορεσμένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου με τη διψασμένη για ξενοδοχειακές επενδύσεις Περιφέρεια Πελοποννήσου. Προσωπικά, θα παρότρυνα τις αρχές της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου να διεκδικήσουν ξεχωριστό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού για την Περιφέρεια. Με λύπη όμως διαπίστωσα ότι κανένας αυτοδιοικητικός φορέας δεν διατύπωσε δημοσίως προτάσεις στη διαβούλευση για το Εθνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού. Ούτε μια δημόσια συζήτηση σε αιρετό όργανο για τα μάτια του κόσμου.

Συμπέρασμα: Η Καλαμάτα, η Μεσσηνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεχίσουν να ξεκινούν στον τουριστικό επενδυτικό στίβο από δυσμενή θέση και την επόμενη δεκαετία, επειδή οι τοπικοί άρχοντες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μόνο στα λόγια και με στόχο να σαγηνεύουν το ακροατήριο των συνεδρίων. Αν δεν ήξερα ότι είναι ανίκανοι, θα σκεφτόμουν ότι ίσως είναι προδότες.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός