Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 13:17

Η αθέατη πραγματικότητα σε Μεσσηνία και Πελοπόννησο

Γράφτηκε από τον

Η γνωστή φράση «Αν τα γεγονότα έρχονται σε αντίθεση με τη θεωρία μου, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα» θυμίζει ολοένα και περισσότερο τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει η ηγεσία της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου τα στοιχεία που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, τόσο για την επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος όσο και για τη στασιμότητα της οικονομίας.

 Η ηγεσία του νομού και της Περιφέρειας αγνοεί επιδεικτικά τα στοιχεία όλων των επίσημων αρχών (Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, IOBE, ΞΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ) και συ

νεχίζει αμέριμνη σε πανηγύρια και συνέδρια τη διαρκή προεκλογική εκστρατεία της για τις αιρετές θέσεις στο Κοινοβούλιο, στην αυτοδιοίκηση και στα συμβούλια των οικονομικών και πολιτιστικών φορέων, που προσβλέπουν σε μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να επισημάνουμε ότι η διαρκής προεκλογική εκστρατεία δεν είναι κατά ανάγκη κακή και διεξάγεται παντού στον δημοκρατικό κόσμο κάτω από ομαλές συνθήκες. Όταν όμως υπάρχουν συνθήκες έκτακτης ανάγκης (λόγω του δημογραφικού προβλήματος και της οικονομικής στασιμότητας), αλλά η ηγεσία ενδιαφέρεται κυρίως για την ανανέωση της θητείας της, τότε η πορεία προς μια νέα καταστροφή μάλλον είναι αναπόφευκτη. Και αυτή τη φορά ενδέχεται η πρόσκρουση με την πραγματικότητα να έχει πιο επώδυνες επιπτώσεις από αυτές που ακόμα βιώνουμε εξαιτίας της χρεοκοπίας του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος χρειάζονται τις επόμενες δεκαετίες ένα τοπικό «Σχέδιο Μάρσαλ» και δυο - τρεις εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες για να επιβιώσουν. Προσέξτε: Για να επιβιώσουν, όχι για να αναπτυχθούν. Ο σημερινός γερασμένος πληθυσμός δεν θα μπορεί σύντομα να διατηρήσει ούτε την τρέχουσα παραγωγική δυνατότητα (ειδικά του πρωτογενούς τομέα) ούτε τις υποδομές και τα δίκτυα. Και φυσικά, όλα τα επιδόματα για την αύξηση των γεννήσεων θα αποδειχθεί ότι πετιούνται σε ένα βαρέλι δίχως πάτο εξαιτίας του «δημογραφικού παράδοξου», σύμφωνα με το οποίο η οικονομική ανάπτυξη μιας κοινωνίας συνοδεύεται από μείωση της γονιμότητας.

Ενώ όμως η οικονομική ανάπτυξη είναι ικανή να οδηγήσει σε μείωση της γονιμότητας, δεν είναι αρκετή για να προσελκύσει μετανάστες, καθώς άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες τους προσφέρουν πολύ υψηλότερες αποδοχές και κοινωνικές παροχές. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί έλλειμμα εργατικών χεριών, που θα οδηγήσει σε «λουκέτο» ή περιορισμό του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, με συνέπεια η οικονομία να ξεκινήσει μια νέα καθοδική πορεία, που με τη σειρά της θα επιταχύνει τη φυγή των Μεσσήνιων και των Πελοποννήσιων προς την Αττική και την Ευρώπη.

Η ηγεσία του νομού και της Περιφέρειας; Τα είπαμε. Δεν τολμά να αντικρίσει την πραγματικότητα.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός