Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 13:22

Το πολιτικό κεφάλαιο του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Το πολιτικό κεφάλαιο του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας

Το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας είναι το πρώτο έργο της δεξιάς δημοτικής παράταξης, που προσθέτει αξία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Όλα τα προηγούμενα μεγάλα έργα (Μέγαρο Χορού, ανάπλαση - πεζοδρόμηση Αριστομένους κ.λπ.) είχαν σχεδιαστεί ή ξεκινήσει από την κεντροαριστερή παράταξη και ολοκληρώθηκαν από τη δεξιά παράταξη, που διοικεί τον Δήμο Καλαμάτας από το 2007. Φυσικά, η δεξιά παράταξη έκανε και άλλα έργα, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του νέου Δημαρχείου στο κτήριο του πρώην νοσοκομείου. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα, όπως φυσικά και το νέο Δημαρχείο, δεν πρόσθεσαν αξία στην Καλαμάτα, ενώ δεν αποκλείεται τελικώς το μακροπρόθεσμο πρόσημο να αποδειχθεί αρνητικό.

Αρνητικό πρόσημο έχει μέχρι τώρα και η διαχείριση από τη δεξιά παράταξη μεγάλων έργων, όπως ο περιφερειακός δρόμος της Καλαμάτας και το Μέγαρο Χορού. Στον περιφερειακό δεν κατασκευάστηκε ούτε ο προβλεπόμενος κόμβος της οδού Μαρίας Κάλλας, με συνέπεια να μην ενταχθεί πλήρως ο δρόμος στον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης. Το Μέγαρο Χορού, αν και στοίχισε στους φορολογούμενους πολλά εκατομμύρια ευρώ, λειτουργεί ελάχιστες ημέρες τον χρόνο, επειδή οι δημοτικές αρχές που το διαχειρίστηκαν δεν τόλμησαν να προσλάβουν με διεθνή διαγωνισμό έναν άξιο καλλιτεχνικό διευθυντή.

Σε αντίθεση όμως με το αναξιοποίητο Μέγαρο Χορού, το Ανοιχτό Θέατρο προσφέρεται, εκτός των άλλων, τόσο για δημόσιες ψηφοθηρικές σχέσεις όσο και για πολιτικές συναλλαγές με κρατικοδίαιτους πολιτιστικούς συλλόγους. Στην πραγματικότητα, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος θα βγει πολλαπλά ωφελημένος και μόνο αν αυτοκτονήσει πολιτικά η δημοτική αρχή δεν θα κεφαλαιοποιήσει στην κάλπη τη λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας. Αρκεί ένα Ανοιχτό Θέατρο για να εκλεγεί τρίτη φορά ο Θανάσης Βασιλόπουλος δήμαρχος Καλαμάτας; Φυσικά και αρκεί, όπως αρκούσε και στον κ. Νίκα η κατασκευή του μισού πεζοδρόμου της Αριστομένους, για να επανεκλεγεί δύο ακόμα φορές μετά την πρώτη θητεία του. Και οι αυξήσεις των δημοτικών τελών; Κανένας δεν θα τις θυμάται όταν πάει στην κάλπη, όπως δεν θυμάται κανένας και τις αυξήσεις των ίδιων τελών όταν έμπαινε σε ύφεση η ελληνική οικονομία.

Έτσι κι αλλιώς, ελάχιστοι ασχολούμαστε με την αναξιοποίητη Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, το όνειδος των δημοτικών συνεργείων και την αδυναμία δημιουργίας ενός πάρκου, που θα συνδέει τον αστικό ιστό με το φαράγγι του Νέδοντα και τον Ταΰγετο. Η δεξιά παράταξη έχει θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη των επιδιώξεων και τα εκλογικά αποτελέσματα την δικαιώνουν.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός